04. feb 2015.

Šabić: Ministarstvo dezinformiše

sabic tanjugPoverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je da je saopštenje Ministarstva odbrane dezinformisanje javnosti

On se oglasio povodom saopštenja u kome se objašnjava nepostupanje po nalogu poverenika, te istakao da je to predstavlja zabrinjavajuće nepoznavanje relevantnih zakona.

“Bez obzira da li je takvo postupanje Ministarstva odbrane posledica nepoznavanja zakona ili svesnog nastojanja da se izgradi pozicija u kojoj će ministarstvo samo da odlučuje kad hoće, a kad ne da postupa po zakonu i obavezujućim odlukama nadležnih, ono proizvodi štetu po normalno funkcionisanje pravnog poretka, ugled države i samog ministarstva”, navodi se u saopštenju.

Sa pravnog stanovništva neodrživa je tvrdnja da deklasifikacija i činjenje dostupnim javnosti bilo kojih informacija na način i postupku utvrđenim kako Zakonom o slobodnom pristupu informacijama tako i Zakonom o tajnosti podataka, može da predstavlja nekakvo krivično delo „odavanja vojne tajne“.

Poverenik za informacije od javnog značaja kaže da je s pravnog stanovništva neodrživa tvrdnja da deklasifikacija i činjenje dostupnim javnosti bilo kojih informacija na način i postupku utvrđenim kako Zakonom o slobodnom pristupu informacijama tako i Zakonom o tajnosti podataka, može da predstavlja nekakvo krivično delo „odavanja vojne tajne“.

U saopštenju se ističe i da je sa faktičkog stanovništva nezaobilazna činjenica da su informacije o ceni i efektima remonta aviona od pre više godina već u više navrata bile dostupne medijima i javnosti preko konferencija za štampu, javnih istupa i intervjua ranijih ministara i vojnih starešina.

Kako se navodi, nedavno je i ministar u razgovoru sa novinarima „odao“ podatke o broju časova naleta aviona mnogo aktuelnije od onih koji su predmet naloga.

Ministarstvo odbrane je juče povodom poziva poverenika da Vlada Srbije neposrednom prinudom omogući izvršenje njegovog rešenja kojim se ministarstvo obavezuje da jednoj novinskoj agenciji dostavi podatke o ceni remonta i upotrebe aviona MiG-29 u Vojsci Srbije naglasilo da su još 27. novembra 2012. dostavili informaciju o ceni remonta aviona MiG-29.

Kako je navedeno, objavljivanjem konkretnih podataka o dežurstvu vazduhoplova, časovima naleta, obuci i broju osposobljenih pilota direktno bi se ugrozili elementi nacionalne bezbednosti Srbije, jer su avioni MiG-29 angažovani u stalno zadejstvovanim snagama za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora naredenjem koje je stepenovano oznakom tajnosti Državna tajna“.

 Foto: Tanjug 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend