06. feb 2016.

Assange s balkona ekvadorske ambasade: „Kako je ovo slatko! Ovo je povijesna pobjeda ne samo za mene već i za nezavisnost UN-a“

assangeOvo je pobjeda koju se ne može osporiti“, poručio je osnivač WikiLeaksa, Julian Assange, nakon što je UN odbor jučer donio presudu u njegovu korist, a u njoj se poziva Britaniju i Švedsku da odustanu od progona Assangea te da mu se dopusti da izađe iz ekvadorske ambasade u Londonu, u kojoj se nalazi već više od 3 godine

Assange se nakon povijesne presude pojavio na balkonu ambasade te se od tamo obratio brojnim pristašama koji su došli poduprijeti ga u njegovoj borbi.

„Kako je ovo slatko! Ovo je povijesna pobjeda, ne samo za mene, već i za nezavisnost UN-a. Ovo je odluka donijeta u skladu s međunarodnim pravom, kontra želja Britanije, Švedske i SAD-a“, poručio je.

Istaknuo je kako odluka UN-a ima pravnu težinu te kako su izjave britanskog ministra vanjskih poslova Philipa Hammonda da neće priznati odluku UN-a „samo riječi“.

Britanija odbacuje UN-ovu odluku i poručuje kako će Assangea uhititi čim izađe iz zgrade ambasade. Hoće li se to desiti? Mogli bi saznati uskoro.

VIDEO: Kompletan govor Assangea, 5.2.2016.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend