05. jan 2016.

Bahate gorile sekretara Vlade maltretirale reportere Kurira: Siledžijski i protivzakonit napad!

Telohranitelji Novaka Nedića naredili foto-reporteru Kurira da izbriše njegove fotografije sa proslave na Kopaoniku

Obezbeđenje generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića krajnje bahato se ponelo prema foto-reporteru Kurira i sprečilo ga da radi svoj posao. Naime, pošto je naš fotograf uslikao Nedića na proslavi u hotelu „Grand“ na Kopaoniku, održanoj 1. januara, Nedićev teleohranitelj mu je prišao i naredio mu da izbriše fotografije.

Samo pola sata ranije isto obezbeđenje je upozorilo novinare Kurira da izbegavaju sto za kojim sedi generalni sekretar Vlade, dok je ostalim medijima to bilo dozvoljeno.

Bez opravdanja

Predsednik NUNS Vukašin Obradović upozorava da su ovakvim postupanjem narušena prava foto-reportera i lista Kurir.

– Sasvim je legitimno da foto-reporter uslika javnu ličnost na proslavi. Novinari nisu prekršili prag privatnosti generalnog sekretara Vlade. Zakonska je obaveza da informacije o javnoj ličnosti transparentno moraju biti dostupne svima. Nema opravdanja za privilegovane i neprivilegovane novinare. Što se tiče obezbeđenja, trebalo bi da se zatraži detaljna informacija od MUP na osnovu kojih analiza je utvrđeno da je ugrožena Nedićeva bezbednost – ocenjuje Obradović.

Aktivista za ljudska prava Goran Miletić ističe da novinarima mora biti omogućeno da nesmetano obavljaju svoj posao.

– Prema standardima Evropskog suda za ljudska prava, političari i javni službenici moraju trpeti izveštavanje o onome što rade, budući da se najveći deo smatra nečim što spada u domen prava javnosti da zna – kaže Miletić.

Komentarišući ovaj slučaj, lider DS Bojan Pajtić ističe da su potvrđene tvrdnje bivšeg funkcionera SNS Saše Mirkovića da premijer Aleksandar Vučić ima privatnu policiju i privatnu vojsku.

– Mislilo se da će te formacije biti korišćene samo za prebijanje oponenata vladajuće partije, žandarma koji zasmetaju gospodarevom bratu, batinanje nezavisnih novinara i reketiranje stranih investitora. Tvrdili smo da neće stati na tome, da će svaki građanin Srbije biti potencijalna žrtva ukoliko se ne dopadne nekom funkcioneru režima. Nažalost, bili smo u pravu. Nasilnici nemaju meru ni zadršku – zaključuje Pajtić.

Predsednik DSS Sanda Rašković Ivić ističe da je zgranuta, ali ne i iznenađena ovakvim ponašanjem državnih funkcionera.

– Kad vidim kako se ponašaju pojedini članovi Vlade, pa i sam premijer, nije ni čudo što se tako bahato ponašaju prema novinarima. Vaši reporteri nisu ušli na privatan posed niti u nečiju kuću ili stan, u pitanju je proslava u kafani, i ne vidim ništa sporno da se funkcioneri fotografišu – kaže Raškovićeva.

Nastavak represije

Poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović ovaj napad ocenjuje kao nastavak represije prema medijima koji ne pišu u korist aktuelne vlasti.

– Ovo je primer uvođenja državne informativne službe u funkciji jedne partije i to je gušenje medijskih sloboda, na šta ukazuju i međunarodne institucije. Postavlja se logično pitanje zašto Nedić ima obezbeđenje, da li je reč o privatnim licima ili, još gore, pripadnicima MUP – kaže Veselinović.

Novak Nedić u toku jučerašnjeg dana nije odgovarao na pozive ni na poruke naših novinara.

Gradonačelnik takođe na Kopu: SINIŠA MALI NIJE DAO DA SE UĐE NA ŽURKU

Naši reporteri pokušali su da uslikaju i gradonačelnika Beograda Sinišu Malog, koji je u subotu uveče s društvom lumpovao u poznatoj diskoteci na Kopaoniku. Međutim, obezbeđenje im je zabranilo da uđu. Mali je, inače, u nedelju krenuo ka Beogradu, čije su ulice bile okovane snegom.

Ponašanje za primer: PALMA: PUSTITE IH DA RADE SVOJ POSAO

Sasvim suprotno ponašanje i odnos prema novinarima pokazao je lider JS Dragan Marković Palma. Naime, nakon što su se njegove koalicione kolege koje su novinari Kurira zatekli s njim u razgovoru na Kopaoniku pobunile zbog fotografisanja, Palma ih je smirivao.

– Neka slikaju. Pustite ih, rade svoj posao – rekao je Marković.

Već imao skandal: OPTUŽIVAN ZA SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE!

Novaka Nedića je u aprilu 2014. funkcionerka Komisije za hartije od vrednosti L. J. optužila za seksualno uznemiravanje. Ona je predsedniku komisije i ostalim članovima tog tela, u februaru te godine, poslala mejl u kojem je navela da je od Nedića, tada zamenika generalnog sekretara Vlade, „trpela najozbiljnije oblike mobinga“.

Pismo je poslala neposredno pre sednice na kojoj je trebalo da bude razmatrano njeno razrešenje. Nakon što je poslala mejl svojim nadređenima i kolegama, postupak njenog razrešenja je obustavljen i sve se završilo na tome. Nedić je to sve demantovao i do danas nije ni krivično ni profesionalno odgovarao.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend