30. jun 2014.

Ban Ki Mun pozvao El-Sisija da poštuje slobodu govora

bankimunGeneralni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da je pozvao egipatskog predsednika Abdela Fataha al-Sisija da „štiti slobodu govora” tokom razgovora s njim u Malambu u Ekvatorijalnoj Gvineji, posle osude trojice novinara Al Džazire na teške zatvorske kazne u Egiptu.

„Pozvao sam sve zemlje, uključujući Egipat, da poštuju slobodu kretanja, govora i slobodu pokrivanja aktuelnih događaja za novinare”, rekao je Ban Ki Mun na konferenciji za štampu tokom samita Afričke unije u Ekvatorijalnoj Gvineji.

Pozvao sam sve zemlje, uključujući Egipat, da poštuju slobodu kretanja, govora i slobodu pokrivanja aktuelnih događaja za novinare.

„Takođe sam se sastao danas sa predsednikom Sisijem u Malabu i razgovarali smo o tim pitanjima, ja sam ga pozvao da u potpunosti zaštiti slobodu govora”, dodao je generalni sekretar UN.

Australijski novinar Piter Greste i Kanađanin egipatskog porekla Mohamed Fadel Fahmi osuđeni su u ponedeljak u Egiptu na po sedam godina zatvora a Egipćanin Baher Mohamed na 10 godina. Oni su radili kao novinari za Al Džaziru.

Egipatski sud ih optužuje da podržavaju Muslimansko bratstvo, koje su nove egipatske vlasti proglasile nezakonitom organizacijom. Egipat smatra da je Al Džazira glasnogovornik Katara, kome zamera što podržava islamiste. Ta katarska televizija je poslala svoje novinare da rade bez akreditacije u Egiptu gde je njen biro bio zatvoren.

Presude trojici novinara Al Džazire izazvale su međunarodnu osudu, a Vašington i Sidnej su pozvali Egipat da ih pomiluje.

Taj slučaj smatra se kao test za egipatske vlasti posle svrgavanja u julu prošle godine islamističkog predsednika Muhameda Mursija od strane vojske. Takođe se smatra testom za sistem sudstva u Egiptu gde je nedavno na smrt osuđeno 183 navodnih islamista.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend