20. jul 2016.

Beba Popović kustos iz senke. Ko je idejni tvorac izložbe „Necenzurisane laži

IZLOZBA NECENZURISANE LAZIKo je zaista kustos izložbe na kojoj su postavljene 2.523 naslovne strane novina, isečci tekstova, stripova i karikatura kojima se kritikuje aktuelna vlast?

Ako ste se pitali gde završavaju stare novine, da li ih neko čuva, secka tekstove, pravi kolaže, a potom i izložbe, obratite se Informativnoj službi SNS. Ona je, navodno, dve godine skupljala primerke iz štampanih medija u kojima je u negativnom kontekstu pomenut lider naprednjaka Aleksandar Vučić, a potom ih izložila. I sve to da bi dokazala da cenzure u Srbiji nema.

Ko je zaista kustos izložbe „Necenzurisane laži“? Zoran Babić, funkcioner naprednjaka, tvrdi da je njen autor pres-služba Srpske napredne stranke.

– Niko nije seckao tekstove. Na izložbi su prikazani medijski sadržaji koji svedoče da cenzure nema. Izložbu je priredila naša informativna služba – kaže Babić za „Blic“.

Šefica službe za informisanje u toj stranci Vladanka Malović kaže za „Blic“ da su isključivo zaposleni u službi radili na izložbi. Slučajno ili ne, gotovo identična izložba održana je u Podgorici pre tri godine pod nazivom „Riječ, slika i neprijatelj“. Glavni junak je bio crnogorski premijer Milo Đukanović, a postavku su činili medijski sadržaji unazad 13 godina, kojima je kritikovana vlast. Zanimljivo je da je jedan od idejnih tvoraca izložbe bio Vladimir – Beba Popović i njegov Institut za javnu politiku, a da su na otvaranju bili najviši državni funkcioneri. Baš kao i u Srbiji.

Da li kustos izložbe „Necenzurisane laži“ ima veze sa institutom Bebe Popovića? Naprednjaci demantuju bilo kakvu vezu s njim. Bar što se izložbe tiče.

– Ne pratim šta se objavljuje u drugim državama. Popović nema nikakve veze sa našom izložbom. Ne znam odakle vam ideja da povezujete bilo koga van SNS-a sa našom izložbom – upitala je Milovićeva.

Valjda Gugl zna ko je organizovao izložbu

Iz Popovićevog instituta stigao nam je uvredljivi mejl, u kojem su negirali povezanost sa izložbom.

„Jednostavnom proverom putem Gugl pretraživača (verujemo da je to najznačajniji alat u vašem radu) vidi se da je pomenutu izložbu organizovao SNS, tako da vaša pitanja, osim što su besmislena, svedoče o tome da ne poznajete ni osnovne činjenice“, navodi se u odgovoru Instituta za javnu politiku.

 Foto: Blic/Tanjug/ Sava Radovanović/ nr 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend