20. jul 2016.

Šta, zapravo, ministar Tasovac zamera NUNS-u

Nezavisno udruženje novinara Srbije javno pohvaljuje napore ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca da javno podrži izložbu Srpske napredne stranke „Necenzurisane laži“ koju još nije video

Nismo iznenađeni lojalnošću gospodina Tasovca jer SNS mu je dala jedan, doduše nedovršeni ministarski mandat, a sudeći po njegovom angažmanu, cenimo da još postoje šanse da mu se produži boravak na funkciji šefa u zgradi u Vlajkovićevoj 3.

Elem, ministar izložbu nije video i zato kao obrazovan, kulturan čovek ne kaže ništa o njenoj postavci, konceptu i značenju, ali tim povodom, u izjavi Blicu, i te kako ima šta da kaže o kritičarima izložbe.

Posebno Tasovac apostrofira Nezavisno udruženje novinara Srbije i njegovog predsednika koji je “član komisija i korisnik budžetskih sredstava za svoje projekte”. U ironičnom pokušaju (možda mu za ozbiljniji stav smeta tehnički karakter funkcije), ministar spočitava NUNSU i Vukašinu Obradoviću da su, valjda nezasluženo, dobili finansijsku podršku “za svoje projekte”, te da je tome kumovao predsednik NUNS-a u svojstvu člana komisija (zaboga, pa to je sukob interesa!!!). Kao da se Obradović samoproglasio članom komisije Ministarstva i onda sam odlučivao o raspodeli budžetskog novca. Uzgred, Vukašin Obradović je samo jednom (2015.) bio član stručne komisije Ministarstva koja je odlučivala o projektima unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda u javnom informisanju. Zna to ministar Tasovac, kao štu mu je poznato i da na tom konkursu ni NUNS ni Obradović (vlasnik lista “Vranjske”) nisu imali projekat.

Šta, zapravo, ministar u tehničkom mandatu zamera NUNS-u i njegovom predsedniku? Objasnio je to indirektno Tasovac citirajući Obradovićeve kritike na račun režima koje, kaže, nisu ozbiljnije uzete u razmatranje prilikom otvaranja poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU. Valjda su samim tim kritike neozbiljne ili (čemu ministarska finoća) još gore – neprijateljske, antipatriotske, izdajničke…

Eto jasne veze Tasovčeve “kompozicije” sa izložbom SNS koju ministar još nije video.

Tasovac: “već dve godine smo suočeni sa neopevanim entuzijazmom dela naše medijske scene da spinuje priču o cenzuri ili autocenzuri”.

SNS: “naša izložba suprostavlja se vašim svakodnevnim naporima u obmanjivanju javnosti da Aleksandra Vučića, predsednika Srpske napredne stranke, predstavite kao medijskog diktatora”.

Na kraju, pozivamo ministra Tasovca da konačno objavi rezultate Konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja u 2016. Osporio je predlog stručne komisije za projekte elektronskih medija, saslušao članove komisije i svako je ostao pri svome. Red je da se konačno donese rešenje o raspodeli po tom konkursu, onako kako to propisuje zakon..

Očekuju to stotine medija koji su konkurisali za budžetsku podršku. Bar zbog toga, ministar ne bi trebalo da čeka novi mandat.


Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 20.07.2016.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend