21. maj 2016.

Beljanski: Prekršena prava novinara RTV

slobodan-beljanski_660x330_mcrsNovosadski advokat i stručnjak za medije Slobodan Beljanski ocenio je danas da bi se u nedavnim postupcima prema urednicima i novinarima Radio-televizije Vojvodine (RTV) moglo raditi o kršenju ljudskih prava, odnosno o mobingu i diskriminaciji, kao i da premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavama pokušava da utiče na pravosudje.Beljanski je agenciji Beta kazao da je do takvog zaključka došao nakon prvih razgovora sa smenjenim novinarima“

Pobudjuje se sumnja da se radi o povredi dostojanstva i ugleda, profesionalnog integriteta, pa i o izazivanju straha“, kazao je Beljanski.

On je rekao da ne isključuje mogućnost i da nova diferencijacija, odnosno smene urednika i zaposlenih, potiču iz pripadnosti različitim udruženjima novinara.

Beljanski je dodao i da će se, najverovatnije, pojedini novinari RTV-a, a možda i svi koji su smenjeni, obratiti sudu. Kako je rekao, još nije precizirano da li će ih on zastupati na sudu.

„Kakvi su im izgledi, nažalost, potvrdjuje i izjava premijera, koji je objasnio da je tu sve čisto, u skladu sa zakonom i da je Upravni odbor radio po zakonu. Po mojoj oceni, na taj način on je potvrdio osnovanost jednog dela izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije u kojem se govori o kršenju pretpostavke nevinosti od strane predsednika vlade i pojedinih ministara“, dodao je Beljanski.

Prema njegovim rečima, u ovim slučajevima se ne radi o pretpostavci nevinosti, ali se radi o nečemu veoma sličnom.

„Preventivno se utiče na rad pravosudja i sudiji se unapred kaže šta o tome misli vrh izvršne vlasti, a obeshrabruju se oni koji imaju nameru da ostvare svoja prava pred sudom“, ocenio je Beljanski.

Podrška i sa Odseka za medijske studije

Nastavnici i asistenti Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, njih 12, osudili su danas smenjivanje urednika i novinara Radio-televiziji Vojvodine.

„Podržavamo brojne koleginice i kolege, a posebno naše bivše i sadašnje studentkinje i studente novinarstva, u njihovom zahtevu da što pre dobiju jasno i precizno objašnjenje zbog čega su preko noći udaljeni sa dosadašnjih pozicija“, navodi se u saopštenju.

Oni su dodali da su u proteklih nekoliko godina, sledeći najviše profesionalne i etičke principe i otvarajući medijski prostor za različite glasove, upravo oni bili ti koji su približili RTV standardima javnog servisa.

„Upozoravamo da način na koji su smenjeni sa svojih dosadašnjih pozicija predstavlja grubo narušavanje integriteta celokupnog pokrajinskog javnog medijskog servisa i da će ovim činom najviše biti oštećeni gradjani. Politizacija javnog servisa udaljava nas od medijskog profesionalizma, kojem pokušavamo da podučimo naše studentkinje i studente, i približava dobro poznatim manipulativnim strategijama iz bliske prošlosti“, navodi se u saopštenju.

Saopštenje je potpisalo 12 od 17 zaposlenih na Odseku za medijske studije: Jelena Kleut, Brankica Drašković, Dinko Gruhonjić, Norbert Šinković, Dragana Prodanović, Vukašin Živaljević, Smiljana Milinkov, Jaroslav Kovač, Dubravka Valić Nedeljković, Dejan Pralica, Vladimir Barović i Karlo Bala.

 Foto: Medija centar Beograd 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend