03. nov 2015.

„Bezbednost novinara od prvorazrednog značaja“

mediji_4Ministarstvo kulture je, na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, podsetilo na nerazrešene slučajeve ubistava novinara

Ministarstvo je istaklo da je najbolji način prevencije tih zločina razrešavanje konkretnih slučajeva i kažnjavanje odgovornih.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je pitanje bezbednosti novinara od prvorazrednog značaja za čitavo društvo i sve relevantne institucije, kojima bi navedena tema trebalo da bude u središtu pažnje 365 dana u godini.

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima je, dodaje se prilika da se celokupna javnost još jednom podseti nerazrešenih slučajeva ubistva novinara i ponovo aktuelizuju teme bezbednosti novinara i društvene svesti o važnosti tog pitanja.

„Prema stavu Ministarstva kulture i informisanja, najbolji način prevencije zločina nad novinarima je razrešavanje konkretnih slučajeva i kažnjavanje odgovornih, što je i jedan od glavnih preduslova za neometano i bezbedno bavljenje novinarskom profesijom“, navodi Ministarstvo.

Ta institucija je saopštila i da u potpunosti podržava rad svih nadležnih institucija i radnih tela na rešavanju slučajeva ubistava novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović, kao i ubistava radnika RTS.

Kako se dodaje, u prethodnih godinu dana, zahvaljujući i efikasnom radu Komisije za istraživanje ubistva novinara, koju je formirala Vlada Srbije, započeo je dugo očekivani sudski proces za ubistvo Ćuruvije i došlo se do novih podataka u istrazi ubistva Pantića.

Podseća se i da je u toku predsedavanja OEBS-om, Srbija je u martu bila domaćin Međunarodne konferencije „Zaštita bezbednosti i integriteta novinara u regionu OEBS“, koji su u Beogradu organizovali Ministarstvo kulture i Ministarstvo spoljnih poslova, uz podršku Kancelarije predstavnice OEBS-a za slobodu medija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend