22. jan 2016.

Bitna saradnja u pripremi nove medijske strategije

slavisa_grujicPokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić primio je zamenika šefa Misije OEBS u Srbiji Majkla Ueharu i šeficu Odeljenja za medije u ovoj organizaciji Gordanu Janković, sa kojima je razgovarao o položaju pokrajinskog javnog servisa – Radio televizije Vojvodine, položaju medija nacionalnih manjina i projektnom finansiranju medija, posredstvom konkursa

Prema rečima resornog sekretara Grujića, osnovna transparentnost Vojvodine kao regije jeste njena multinacionalnost i multikulturalnost, jer u njoj živi 26 nacija, gde je u službenoj upotrebi šest jezika nacionalnih manjina.

– Radio televizija Vojvodine emituje program na deset jezika, u veoma teškim uslovima. Smeštena je u prostoru, koji nije njihov, jer je zgrada RTV srušena tokom bombardovanja 1999. godine i od tada se taj problem ne rešava. Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje podržao je nekoliko projekata ove medijske kuće, finansirajući proširenje dopisničke mreže u Vojvodini, kao i arhiviranje građe i digitalizadju, što je izuzetno važno za sve građane Vojvodine i, samim tim, i nacionalne zajednice, koje na taj način čuvaju svoje nacionalno blago – kazao je Grujić.

Pored toga, on je naveo da je pre pokretanja procesa privatizacije lokalnih medija, Sekretarijat bio protiv načina na koji je taj proces planiran, a kasnije i obavljen, jer su skoro sve radio-televizijske stanice emitovale program na nekoliko jezika.

– Zbog toga je neophodna što bolja saradnja i učešće predstavnika Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje u radnim telima Ministarstva za kulturu i javno informisanje prilikom pripreme nove medijske Strategije, izmena i dopuna zakona o nacionalnim savetima i službene upotrebe jezika i pisama – zaključio je Slaviša Grujić.

Delegacije Misije OEBS u Srbiji zahvalila se na detaljnom informisanju, kada su vojvođanski mediji u pitanju, uz napomenu da svaki doneti zakon može da se dopunjuje i izmeni, pa tako i medijski zakoni, a da privatizacije nije trebala tako brzo da se realizuje, iako njen cilj jeste nezavisnost medija od države, koja i dalje treba da ih projektno finansira.
Autor: N. S.

Preuzeto sa: UNS

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend