14. mar 2016.

Bivši dužnosnici “Gradske Toplane” u Nišu osuđeni za prijetnje Blagojeviću

PredragBlagojevic

Predrag Blagojević, urednik „Južnih vesti“

Viši sud u Nišu donio je 22. veljače ove godine pravomoćnu presudu prema kojoj su optuženici Ilić Milutina, bivši generalni direktor Toplane (poduzeće čiji je osnivač grad Niš), njegov suradnik Stanimirović Dobrivoja i tjelohranitelj Janković Mija proglašeni krivim zbog kaznenog djela ugrožavanja sigurnosti Predraga Blagojevića, novinara i urednika “Južnih vesti”

Ilić, Stanimirović i Janković sve vrijeme su negirali krivnju, a slučaj se prvi put pojavio na sudu 2014. kada su u lipnju iste godine nepravomoćnom presudom Osnovnog suda oslobođeni optužbi, nakon čega je uložena žalba te je Viši sud u Nišu naložio novo suđenje. Osnovni sud je 21.10.2015. osudio optužene i na tu je odluku također pravovremeno uložena žalba, ali je tek sada Sudsko Vijeće, sastavljeno od suca Mirka Draškovića kao predsjednika vijeća i sudaca Olgice Papović i Saše Dijakovića, kao članova vijeća, odbilo žalbu i potvrdilo presudu Osnovnog suda, čime je ona postala konačna. U obrazloženju presude piše da se u ovom konkretnom slučaju radi o riječima koje predstavljaju prijetnju koja je podobna da kod oštećenog izazove osjećaj straha, ugroženosti i nesigurnosti. Navedene osobe proglašene su krivima jer su s umišljajem i u uračunljivom stanju, ozbiljnim prijetnjama da će napasti na život i tijelo, ugrozili sigurnost Blagojevića ( kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti, čl.138 st.3 Kaznenog zakona) te im je, kako stoji u presudi, utvrđena kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci, ali se ista neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dvije godine od pravomoćnosti presude ne učine neko novo kazneno djelo.

Sve je počelo krajem 2012. godine kada je Blagojević pisao o korupciji i nelegalnom zapošljavanju u Toplani te je u ožujku 2013. objavio da je tadašnji direktor Toplane lagao o zapošljavanjima. Ubrzo nakon, uslijedile su prijetnje. Povodom prijetnji koje je Blagojević primio Južne vesti objavile su članak pod nazivom “Direktor Toplane pretio novinaru” u kojem su navele da je Milutin Ilić nezadovoljan njihovim pisanjem o partijskom zapošljavanju u tom preduzeću i da je u telefonskom razgovoru, između ostalog, upitao Blagojevića “Da ste takvu stvar objavili u Americi, da li biste živi dočekali jutro?”. Dva dana nakon, Južne vesti objavile su još jedan članak “Nove pretnje Južnim vestima” u kojem su naglasile da su muškarci koji su se predstavili kao “Janković iz Toplane” i “Pukovnik Dobrivoje iz Prištine” upozorili Blagojevića da “pazi šta piše” i da se “ne igra sa nekim stvarima” te su o prijetnjama obavjestile diplomatsku misiju OEBS, a prijava je podnesena i Policijskoj upravi u Nišu. Osuđeni bivši dužnosnici Toplane su u vrijeme kada je počinjeno kazneno djelo bili kadrovi Srpske napredne stranke (SNS), a Stanimirović i podpredsjednik Odbora za sigurnost SNS-a u Nišu, istaknule su Južne vesti.

Na upit Fairpressa je li zadovoljan iznesenom uvjetnom kaznom od 6 mjeseci, Blagojević je naglasio da nema ništa od toga da netko bude kažnjen i s pet godina zatvora, što je maksimalna kazna za to kazneno djelo:

Zvao sam Ilića da ga pitam nešto drugo, kada mi je on zaprijetio. Tada nisam ništa prijavio policiji, već smo samo objavili vijest. Međutim, iste večeri, dok sam bio sa svojom djecom na dječjem rođendanu, pozvala su me dvojica muškaraca – zvali su me da odem u jednu nišku kafanu, a kada sam odbio počeli su mi prijetiti. Prosto, kada si s djecom na rođendanu, neko te pijan zove i prijeti, a ti ne znaš ni tko je on, to je vrlo neugodno. Takvu stvar ne možeš sakriti od obitelji, a to je onda stres za sve. Mislim da zapravo nismo svjesni ozbiljnosti u tim trenucima i koliko straha i stresa prožive djeca, roditelji, Predrag Blagojević za Fairpress.

Na upit Fairpressa je li zadovoljan iznesenom uvjetnom kaznom od 6 mjeseci, Blagojević je naglasio da nema ništa od toga da netko bude kažnjen i s pet godina zatvora, što je maksimalna kazna za to kazneno djelo:

Bojan Marinković je sada kandidat SNS-a za Skupštinu Grada Niša – i to na 17. mjestu liste, što znači da 99% postaje odbornik. Dakle, stranka ga je praktično nagradila! Umjesto da i stranka osudi njegovo ponašanje. Dakle, svrha presude (uvjetna kazna) se ne postiže!

Bitna komponenta presude je i svrha koja se time postiže, poruka koja se šalje svima ostalima, kako bi zapravo preventivno djelovala. Hoće li uvjetna kazna spriječiti nekoga da ponovo prijeti? Pritom, treba imati u vidu da su optuženi, pored toga što postoje snimke svega što su mi rekli, tvrdili da nisu. Dakle, nisu pokazali čak ni kajanje zbog toga, već su negirali krivnju. Ovo napominjem jer se obično priznanje krivnje uzima kao olakšavajuća okolnost.

Blagojević je podsjetio i da je prije samo mjesec i pol dana pravosnažno osuđen na uvjetnu kaznu od godinu dana još jedan dužnosnik SNS-a koji je priznao prijetnje upućene Južnim vestima i formalno se pokajao:

Bojan Marinković je sada kandidat SNS-a za Skupštinu Grada Niša – i to na 17. mjestu liste, što znači da 99% postaje odbornik. Dakle, stranka ga je praktično nagradila! Umjesto da i stranka osudi njegovo ponašanje. Dakle, svrha presude (uvjetna kazna) se ne postiže!

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend