18. nov 2016.

Blagojević: Mediji prema vlasti kao pas prema banderi

blagojevic

Glavni i odgovorni urednik Južnih vesti Predrag Blagojević sastao se sa šefom diplomatije Velike Britanije, Borisom Džonsonom, prilikom njegove posete Beogradu. Blagojević kaže da se sa Džonsonom razgovaralo o stanju u medijima, a da je odgovor britanskog diplomate bila izreka da mediji prema vlasti treba da se ponašaju kao pas prema banderi.

Upitan šta je rekao Borisu Džonsonu, urednik Južnih vesti kaže isto što govori i sada i dodaje da niko iz grupe novinara koja je prisustvovala sastanku nije imao nijednu lepu reč o stanju u medijima u Srbiji.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević osudio je juče pretnje i napade na novinare. Blagojević to ironično komentariše rečima „setio se“.

„Imali smo ministra koji se nije mešao u svoj posao. Meni je problm što ostali zvaničnici ne osuđuju pretnje na novinarima. Dražvni funkcioneri prete novinarima nazivajući ih izdajnicima i plaćenicima. Ako i ostali ministri to ne osude, već kao sa cenzurom idu sa pričom ‘dajte mi dokaze’, onda to nije osuda“, ističe gost Novog dana.

On kaže da se situacija u Nišu pozitivno promenila kada je u pitanju odnos policije i tužilaštva prema pritiscima na medije, a da je zbog pretnji tužilaštvo vodilo istrage i podizalo optužnice, dok su neki i pravosnažno osuđeni.

Kao negativan primer, Balgojević, međutim, navodi Leskovac, gde je sud procenio da javna poruka novinaru „da bih ti metak u čelo“ nije pretnja jer je izrečena u kondicionalu. Prema mišljenju suda, pretnja bi bila da je optuženi rekao „daću ti metak u čelo“. Urednik Južnih vesti kaže da se slična odluka suda kasnije desila i u Nišu.

On ističe da novinarima prete visoki partijski funkcioneri, koje stranka ne sankcioniše za takvo ponašanje, već suprotno tome – bivaju nagrađeni. Kao primer navodi pretnje koje je upravo on dobio od trojice trojice naprednjaka, a koji su pravosnažno osuđeni zbog toga.

„Osuđeni su zbog pretnji mesec i po dana pred izbore. Jedan je bio kandidat SNS, a sada je odbornik. Drugi su napredovali. Problem je što oni nisu osuđeni, iako formalna presuda postoji. Partija ih je podržala i stala iza njih i poslala poruku svima – slobodno pretite“, objašnjava Blagojević.

„Nema kritike vlasti“

Kaže da je zabrinjavajuće što u moru medija nema kritike prema vlasti, a da građani na osnovu informacija koje dobijaju ne mogu da provere ono što političari pričaju i dovedu u sumnju.

„Svako živo biće svoj stav formira na osnovu informacija kojima raspolaže. Čak i da ste najpametniji čovek na svetu, ako imate pogrešne informacije šta se dešava oko vas, kako vlast troši vaše pare, vi ćete doneti pogrešan stav. Na kraju kada odete da zaokružite listić vi ćete zaokružiti pogrešno, jer vas je neko sve vreme lagao a vi ne zante da vas laže. Vlast kontroliše medije. Građani to ne razumeju i ne pokazuju trunku sumnje u to što mediji objavljuju“, objašnjava gost Novog dana.

Ističe da je Evropska unija blaga u svom diplomatskom rečniku kada govori o stanju u Srbiji i odnosu prema medijima.

„Evropska unija gleda blagonaklono na to što se dešava, Misija EU i ambasadori na vrlo diplomatski način ukazuje šta se dešava. U izveštaju Evropske komisije prosečni građanin teško može da nađe bilo šta negativno. Tu ne piše šta je loše urađeno, već se koriste diplomatske reči ‘još treba uraditi’, ‘napredak nije napravljen’. U zemlji u kojoj vlast toliko kontroliše medije vrlo je lako taj izveštaj predstaviti kao pozitivan. Problem je što se pred građanima ne koriste pravi termini“, kaže Blagojević.

Komentarišući put Srbije u Evropsku uniju, on kaže da nije siguran da li ćemo u EU uopšte ući „gledajući ko nas vodi“.

„To su ljudi koji su do juče za tu Evropsku uniju govorili sve najgore“, naglašava urednik Južnih vesti.

Protiv izveštavanja o svađama u Skupštini

Dešavanja u Skupštini Srbije poslednjih dana obeležile su svađe i uvrede među poslanicima, optužbe za psovanje i pljuvanje. Poslednji „sukob“ među parlamentarcima desio se zbog tvita Marijana Rističevića o bolesnom detetu jednog demokrate. Blagojević kaže da se trudi da ne prati dešavanja u Skupštini, nazivajući ih pozorišnom predstavom.

„To je pozorišna predstava gde imate osobe kao što su Martinović i Rističević i sa njima nema dijaloga. Vi sa takvim ljudima ne možete da diskutujete“, ističe urednik Južnih vesti.

Za takvu situaciju krivi i medije jer daje prostora ličnim prepucavanjima i svađama u parlamentu. „To ne bi trebalo da se prenosi. Ovo su najprizemnije uvrede, ne samo za učesnike u parlamentu, već za čitav narod“, dodaje gost Novog dana.

 Foto: N1 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend