29. feb 2016.

Bojani Andrić uručena nagrada Fondacije „Tanja Petrović“

3432148_trezorU Skupštini grada Beograda, urednici emisije „Trezor“ Radio-televizije Srbije Bojani Andrić uručena je nagrada za izuzetan doprinos afirmaciji kulture i umetnosti za 2015. godinu. Nagradu dodeljuje Fondacija „Tanja Petrović“. Specijalna plaketa posthumno je dodeljena Nebojši Popoviću

U vremene instant medijskih sadržaja, u doba kiča i rijalitija, još postoje pojedinci koji posvećeno rade, koji vide i dalje i šire i koji se ne predaju atmosferi ravnodušnosti i beznađa, stoji u obrazloženju nagrade.

Bojana Andrić i emisija „Trezor“ čuvaju televizijsku arhivu od zaborava i nestanka, uz informacije o autorima, svedočenja učesnika, ocene i analize eksperata.

Emisija „Trezor“ na programu RTS -a emituje se 15 godina.

„Nagada mi znači mnogo ali i velikom timu trezoraca.Tokom ovih 15 godina prošlo je tridesetak ljudi, neko duže neko kraće. Dve osobe Vesna Došen i Vesna Ignjatović su tu od prvog dana zajedno samnom. To je trebalo izdržati. One sad odoše u penziju, mi još malo nastavljamo. Poruka svim mlađim genaracijama, je da istraju“, kaže za RTS Bojana Andrić.

Andrićeva je, zahvaljujući na nagradi, ukazala da se, nažalost, još ne nazire kraj onom za šta se „Trezor“ zalaže 15 godina postojanja – da se formira Muzej televizije i u njemu čuvaju video i fono zapisi, koji su značajno nacionalno blago.

„Kompletan projekat Muzeja televizije stoji od 1993. godine u upravi RTS i Ministarstvu kulture“, podsetila je Andrićeva.

Kako je naglasila ne može se sve zameniti Internetom i Jutjubom, jer „konkretni nosači zvuka i slike traže konkretne mašine za reprodukciju, a nema ih više, bacili su ih na đubrište“.

Andrićeva je rekla i da je postojanje takvog muzeja potrebno i zbog dragocenih audio i video zapisa lokalnih televizija, koje su privatizovane, ili ugašene i pitanje je šta će biti sa tim dragocenim materijalom.

Tanja Petrović (1967-2013) bila je novinar, urednik i sekretar za kulturu grada Beograda.

Karijeru novinara započela je na Studiju B, zatim nastavila na Trećem kanalu RTS-a, a najduže se zadržala na Radiju B92, gde je radila kao urednica kulturnog programa.

Nakon 2000. godine bila je četiri godine gradski sekretar za kulturu, zatim urednica izdavačke kuće Samizdat B92, a od 2006. radila je u Politici kao urednik onlajn izdanja.

 Foto: rts.rs 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend