14. maj 2015.

Bolnica u Vranju da jasno saopšti istinu o smrti deteta

bonica u vranjuNezavisno udruženje novinara Srbije smatra da je reakcija Kolegijuma Dečijeg odeljenja bolnice u Vranju povodom informacije koju je objavio vranjski Ok radio ishitrena, neargumentovana i, posebno, nedopustivo uvredljiva. Očekujemo da rukovodstvo vranjske bolnice javnosti argumentovano i jasno saopšti punu istinu o smrti deteta, bez vređanja novinara i medija koji su samo radili svoj posao u javnom interesu

OK radio je juče popodne emitovao i na svom sajtu objavio vest  pod naslovom „Još jedna sumnjiva smrt u bolnici u Vranju”.  U vesti se navodi da je “jednogodišnje dete iz Bujanovca, obolelo od proširenja mozga, preminulo je nakon što je otpušteno sa dečijeg odeljenja bolnice u Vranju”. Dodaje se da je, prema saznanjima OK radija, “jednogodišnjak je u ponedeljak popodne pušten na kućno lečenje, a već u utorak rano ujutru roditelji su mrtvo dete dovezli u bolnicu”. U vesti se citira neimenovana sagovonica, smeštena sa svojim detetom na Dečijem odeljenju, koja tvrdi da je videla “to  detence koje je imalo pumpicu za disanje”, te da je “čula da su ga pustili da ide kući”, što je po njoj “bilo van pameti, jer detetu nije bilo dobro”. Sagovornica dodaje: “Sada se u bolnici komentariše da najverovatnije pumpica nije bila očišćena, pa se dete ugušilo”.

„Gospodine novinaru, stidite se! Za svakog dobronamernog ovim ste bacili ljagu na sebe, na novinare koji u hajci na drugog traže sebi hleba. Za one kojima je duhovna hrana kleveta, pakost, zavist , mržnja prema boljem od sebe, vi ste heroj. Odabrali ste da vas poštuju oni koje treba prezirati“

OK radio je objavio i izjavu upravnika vranjske bolnice Zvonimira Đorđevića “da je uprava Zdravstvenog centra obaveštena o smrti deteta”, te da “detalji nisu saopšteni, osim da je jednogodišnjak u bolnicu dovežen mrtav”. Đorđević objašnjava  da “nema razloga za formiranje unutrašnjeg stručnog nadzora”, jer se to čini “kada imamo eventualnu lekarsku grešku ili bilo šta drugo što može da izazove smrt pacijenta”. Dodaje da je “ovde reč o detetu koje je mrtvo doveženo i zato je naložena samo obdukcija, jer nije preminulo u bolnici”.

Povodom vesti OK radija danas se oglasio Kolegijum Dečijeg odeljenja saopštenjem da se „plasiranjem neistine još jednom baca ljaga na lekare“. Autoru teksta se upućuju najteže uvrede: „Gospodine novinaru, stidite se! Za svakog dobronamernog ovim ste bacili ljagu na sebe, na novinare koji u hajci na drugog traže sebi hleba. Za one kojima je duhovna hrana kleveta, pakost, zavist , mržnja prema boljem od sebe, vi ste heroj. Odabrali ste da vas poštuju oni koje treba prezirati“.

Iz saopštenja se, međutim, ne vidi jasan odgovar na ključno pitanje koje proizilazi iz vesti: Zašto je dete otpušteno iz bolnice. Tim pre što se u saopštenju Kolegijuma na jednom mestu konstatuje „da to dete nikada nije moglo da bude dobro s obzirom na svoju bolest“. S druge strane, navodi se „da je dete prethodnog dana otpušteno iz bolnice bez znakova akutne bolesti i bez znakova pogoršanja hroničnog stanja, a koje je moglo da bude razlog fatalnog pogoršanja u bilo kom trenutku“.

 Foto: Ok radio 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend