09. okt 2015.

Bujošević: Ko ne plati pretplatu za RTS, da ne dobije platu

FoNet-KIOSK-BUJOŠEVIÆGeneralni direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević izjavio je da RTS još nije rešio pitanje načina naplaćivanja televizijske pretplate, koja treba da se uvede od januara, prenosi Beta

“Nije primereno da TV pretplata bude dobrovoljna kao do sada. Smatramo da treba da bude obavezna, kao u Hrvatskoj, gde ljudi ne mogu da prime platu ukoliko je nisu platili”, rekao je Bujošević u Skupštini grada Niša nakon javne rasprave posvećene programskim sadržajima RTS-a.

On je kazao da je u Srbiji evidentirano 2,8 miliona televizijskih pretplatnika, ali da sigurno njih 500.000 iz nekog razloga neće moći da plaća pretplatu, čiji će iznos biti 500 dinara.

Bujošević je istakao da Radio-televizija Srbije potražuje od građana na ime TV pretplate 500 miliona evra, a taj iznos je toliko veliki jer RTS nema novca da avansno plaća izvršiteljima postupak prinudne naplate.

Na javnoj raspravi je, između ostalog, iznet podatak da je procenat naplate TV pretplate 2006. godine iznosio 56 odsto, ali da od tada beleži pad i 2013. godine procenat naplate iznosio je svega 28 odsto.

Rečeno je takođe da Radio-televizija Srbije trenutno ima 3.300 zaposlenih, a za normalno funkcionisanje godišnje joj je potrebno između 90 i 100 miliona evra.

Govoreći o programskom sadržaju RTS-a, Bujošević je rekao da je dobar i da nema potrebe da se drastično menja.

Prema njegovim rečima, u planu je uvođenje novih kanala RTS-a i stvaranje internet-platforme koja će omogućiti da se TV kanali nacionalnog javnog servisa vide na svim tačkama Zemljine kugle.

“U planu je i otvaranje Skupštinskog kanala koji će 24 časa emitovati program. Na tom kanalu ne bi bile prenošene samo sednice republičkog parlamenta, već i rasprave u skupštinskim odborima, regionalne hronike i sednice Evropskog parlamenta”, izjavio je Bujošević.

Nakon Niša, Programski odbor javnog medijskog servisa Srbije, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, organizovaće javne rasprave o programskim sadržajima RTS-a u Subotici 15. oktobra i Beogradu 22. oktobra.

 Foto: Fonet 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend