07. sep 2015.

Čak 80,5 posto građana vjeruje medijima kada govore o lopovluku

novine bihPrema anketi koju je Udruženje “Pozitivne vrijednosti” provelo u više gradova u BiH, u okviru projekta “Čitaj, gledaj, reaguj”, 80,5 posto anketiranih građana smatra da bi tužilaštva u BiH trebala otvarati istrage na osnovu medijskih sadržaja koji govore o nezakonitostima u radu političara i ličnosti koje obnašaju javne funkcije

– Tom anketom željeli smo saznati šta građani misle o radu i reakciji tužilaštava kad su u pitanju medijski sadržaji koji ukazuju na zloupotrebu položaja, korupciju, nezakonite radnje pojedinaca ili grupa iz političkog i javnog života u BiH, ali i pokazati i ukazati na to kakve posljedice nereagiranje nadležnih institucija izaziva – navode iz Udruženja.

Jedna od tih posljedica je i pitanje povjerenja u medije i tužioce. Tako se 76,8 posto ispitanika izjasnilo da nema povjerenja u pravosudne institucije u BiH, a u medije 54,9 posto.

Povjerenje medijima ukazalo je 31 posto ispitanika, a samo 14,5 posto pravosudnim institucijama.

Na pitanje kome bi radije prijavili neki kriminal za koji bi saznali, 51 posto ispitanika se opredijelilo za medije, a 35,5 posto za tužilaštva i policiju.

U okviru tog projekta Udruženje “Pozitivne vrijednosti” kreiralo je, i na ulicama gradova u BiH, dijelilo brošuru “Čitaj, gledaj, reaguj” u kojoj su izvodi iz kodeksa tužilaca i novinara, novinari i tužioci – jedni o drugima, osnovni pojmovi vezani za rad pravosuđa, ali i adrese institucija kojima građani mogu da se obrate ukoliko smatraju da mediji ili pravosuđe krše neka od njihovih prava.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend