03. jun 2015.

Canović prijeti „Danu“: Vi ste kao Šarli Ebdo, širite islamofobiju

nikola markovic„Imajući u vidu broj nerasvijetljenih napada na novinare u Crnoj Gori očekujem da država stogo sankcioniše ovakve i slične prijetnje, a da nadležni državni organi bez daljeg odlaganja procesuiraju ovaj slučaj“, navodi se u saopštenju Markovića

Komisija za istraživanje napada na novinare zatražiće od Vrhovnog državnog tužioca i direktora Uprave policije da ispitaju prijetnje koje je, kako je saopštio predsjednik Komisija Nikola Marković, Kemal Canović iz Plava uputio novinarima „Dana“.

On je najavio da će podnijeti i zahtjev Agenciji za nacionalnu bezbijednost da izvrši bezbjedonosnu procjenu zaposlenih u redakciji dnevnog lista „Dan“.

Dnevni list „Dan“ je u ponedjeljak objavio da su među crnogorskim državljanina koji ratuju u Siriji i braća Džemal i Kenan Canović iz Plava, te da je jedno vrijeme na tamošnjem ratištu provela i njihova sestra Ines Canović.

Marković je naveo da je Canović rekao da je dnevnik „Dan“ crnogorski Šarlo Ebdo i naveo da on „kad kažnjava, strogo kažnjava“

„Svima je poznata tragična sudbina novinara tog francuskog lista, pa nadležni organi treba da pod hitno ispitaju njegove prijeteće poruke, jer država mora zaštititi sve svoje građane, pa i novinare. Očekujem da će tužilaštvo već danas saslušati pomenuto lice i preduzeti sve zakonom predviđene radnje kako bi se izbjegle moguće ozbiljne posljedice, posebno imajući u vidu da u svojoj izjavi Camović prijeti kažnjavanjem i odmazdom nazivajući novinare monstrumima“, kazao je Marković.

Marković u saopštenju navodi da bi tužilaštvo trebalo da po hitnom postupku pozove na saslušanje kako Camovića, tako i njegova oba sina i ćerku.

„Ali i izvrši uvid u fotografije sa ratišta u Siriji koje se nalaze na Facebook stranici jednog od njih. Od ANB-a očekujem da izvrši bezbjedonosnu procjenu svih zaposlenih u redakciji „Dana“ i da je dostavi kako Komisiji na čijem sam čelu, tako i policiji i tužilaštvu u cilju sprečavanja najavljenog obračuna sa novinarima tog dnevnog lista. Imajući u vidu broj nerasvijetljenih napada na novinare u Crnoj Gori očekujem da država stogo sankcioniše ovakve i slične prijetnje, a da nadležni državni organi bez daljeg odlaganja procesuiraju ovaj slučaj“, navodi se u saopštenju Markovića.

Canović je novinarima u prisustvu sina, poslije svečanog dijela Kongresa Socijaldemokratske partije, kazao da je Kemal na studijama u Sarajevu, da nije bio na ratištu u Siriji, te da nikad nije ni podržavao radikalne ideologije.

„Poručujem tim monstrumima, novinarima i njihovim pomagačima iz MUP-a Plava da im to neće uspjeti. Nijesu ovo devedesete godine, nije ni ovo država iz devedesetih. Vjerujem u državu i tražim od ministra policije i svih nadležnih organa da sprovedu istragu u plavskom MUP-u i pokrenu istrage protiv ljudi koji su dali ovako monstruozne izjave. Angažovao sam advokate i ovaj spor će dobiti sudski epilog…“, poručio je Canović.

 Foto: Boris Pejović 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend