01. jan 2016.

Čekajući izbor poslednjeg člana saveta REM-a, odugovlačenje i kršenje zakona

REM regulatorno-telo-za-elektronske-medije-rem_660x330Proces izbora člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zapao je u ćorsokak zbog kršenja Zakona o elektronskim medijima i favorizovanja jednog od kandidata, saznaje BIRN Srbija

Savet Regulatornog tela za elektronske medije već pola meseca ne radi u punom sastavu zbog serije proceduralnih manevara poslanika vladajuće koalicije oko kandidature Gorana Pekovića, univerzitetskog profesora i prvog čoveka Upravnog odbora Specijalne olimpijade Srbije, iako je u dva navrata ispao iz trke za upražnjeno mesto u tom telu.

Spor je nastao pošto je Goranu Pekoviću u decembru 2015. godine  istekao mandat, dok je skupštinski Odbor za kulturu i informisanje zakasnio oko četiri meseca sa raspisivanjem javnog poziva za izbor novog člana tog tela.

Prilikom utvrđivanja liste kandidata za Savet REM-a, poslanici vladajuće partije, koji čine većinu u Skuštinskom odboru prihvatili su prijave sportskih udruženja iako ta udruženja ne ispunjavaju uslove da predlažu kandidate, tvrde pravni stručnjaci.

„Ako Specijalna olimpijada može da predlaže člana REM-a, onda može i zajednica klubova prve lige ili Fudbalski savez Srbije, ili bilo koji sportski savez, pošto svi oni imaju pionirske ili omladinske sekcije“, rekao je za BIRN advokat Slobodan Kremenjak.

Na taj način, prekršen je Zakon o elektronskim medijima i otvorena mogućnosti za višemesečna sporenja i odlaganje formiranja tela koje je od presudnog značaja za kontrolu rada elektronskih medija.

Prema slovu Zakona, dva kandidata moraju da budu predložena od udruženja koja se bave slobodom izražavanja i zaštitom prava dece. Broj udruženja koja mogu da istaknu kandidate nije ograničen.

Od 39 udruženja koja su predložila kandidate, 11 sportskih pod okriljem Specijalne olimpijade Srbije podnelo je identičnu prijavu, istovetne referentne projekte i glasalo za Gorana Pekovića, predsednika Upravnog odbora Specijalne olimpijade.

Peković je odbio da komentariše svoju kandidaturu.

Ove sportske organizacije ne mogu da budu predlagači, jer Zakon o elektronskim medijima u članu 9, predviđa da udruženja moraju da se bave slobodom izražavanja i zaštitom dece, u smislu intelektualnog, emotivnog i psihičkog razvoja, a ne sportskim aktivnostima, kakvim se bave pomenute organizacije.

“Zakon insistira da predlagači imaju najmanje tri realizovana projekta u oblasti, što je u ovom slučaju oblast zaštite dece. Prvo, ne vidi se (iz prijava) kako su svi oni konkretno realizovali projekte. Na sajtu Specijalne olimpijade o nekim od ovih projekata nema ni reči, a da ne govorimo o tome da nema ni reči o tome kako su pojedinačni klubovi realizovali te projekte. Za pregled zuba ima izveštaj iz 2011 (što nije u poslednje tri godine), ali nisu pregledana deca, nego sportisti”, objasnio je Kremenjak.

Pekovićev povratak na listu kandidata i poraz na glasanju

Odbor za kulturu i informisanje raspisao je javni poziv za predlaganje kandidata za izbor člana REM-a u oktobru. Na sednici održanoj 10. novembra 2015, Odbor za kulturu i informisanje nije prihvatio prijave udruženja koja su predložila Gorana Pekovića i jedne liste koja je predložila Prvoslava Plavšića, zbog nepotpune dokumentacije. Nakon toga, tim udruženjima je dat dodatni rok da urede i dopune svoju dokumentaciju. Nakon isteka tog roka, Odbor je prihvato njihove kandidature, s tim što su se Peković i Plavšić našli na jednoj zajedničkoj listi jer su udruženja koja su predlagači ove dvojice spojila kandidature.

„Udruženja koja su predložila Pekovića i udruženja koja su predložila Plavšića spojili su svoje kandidature i njihovi zajednički kandidati su Peković i Plavšić. To je kao da ste podneli novu kandidaturu nakon roka“, kaže Ivan Grujić iz Edukacionog centra iz Leskovca.

Ovlaščeni predlagači su na sednici održanoj 10. decembra, za upražnjeno mesto u REM-u većinom izglasali kandidate psihološkinju Snežanu Stojanović-Plavšić i Milana Antonijevića, direktora YUCOM-a.

Treći kandidat po broju glasova bio je Goran Peković, što  ga je automatski isključilo iz procesa daljeg izbora.

Sportska udruženja koja su kandidovala Gorana Pekovića uložila su prigovor na ovu odluku sa argumentacijom da su glasali za jednog kandidata, iako su svi ovlašćeni predlagači među sobom dogovorili da glasaju za po dva kandidata. Samo dan kasnije, taj prigovor su prihvatili poslanici SNS-a i tražili da se ponovi glasanje.

Vesna Marjanović, predsednica Odbora za kulturu i informisanje, tvrdi da nije bilo osnova za prihvatanje prigovora, jer je „glasanje proteklo potpuno u skladu sa zakonom, o čemu postoje stenogramske beleške“.

Marjanović je odbila da potpiše odluku o ponavljanju glasanja koju je donela većina poslanika SNS-a na sednici Odbora 11. decembra. Tri dana kasnije, nije bilo kvoruma za raspravu o prigovorima, jer se poslanici SNS-a nisu odazvali, a nisu predložili drugi datum održavanja sednice. Istovremeno, zatražili su od Zakonodavnog odbora Skuštine Srbije autentično tumačenje člana 11 Zakona o elektronskim medijima koji se tiče regularnosti izbora kandidata. Izbor je obustavljen dok ovaj odbor ne dostavi tumačenja o kome se izjašnjava Skupština Srbije.

Ovaj zahtev za tumačenjem Zakona, koji je isti skupštinski saziv izglasao u avgustu 2014. godine, Vesna Marjanović vidi kao pokušaj odugovlačenja i kočenja procesa.

„To je pokušaj da se izbegne ishod koji je potpuno legalan. Međutim, oni neće da prihvate glasanje, očigledno je da favorizuju samo jednog kandidata i sada je ta stvar blokirana preusmeravanjem na Skupštinu”, rekla je Vesna Marjanović, upozoravajući da se prilikom izbora članova za Nacionalni prosvetni savet na autentično tumačenje čekalo punih 9 meseci.

Karadžić: Proces ne utiče na rad REM-a

Goran Karadžić, predsednik Saveta kaže da trajanje procesa izbora novog člana ne utiče na rad REM-a, i da “Savet po poslovniku može da radi ukoliko je pet članova aktivno”.

Kočenjem izbora kandidata koje sprovode poslanici SNS-a i obesmišljavanjem zakona dovodi se u pitanje čitav proces, smatraju neki od sagovornika BIRN-a.

“Zloupotrebljava se funkcija članova Odbora i izigrava se smisao zakona, jer smisao zakona nije da sportske oranizacije koje se uopšte ne bave medijima i zaštitom dece budu priznate kao ovlašćeni predlagači”, rekao je Saša Gajin, medijski ekspert koji je učestvovao u izradi Zakona o elektronskim medijima.

Iako smo pokušali da dobijemo komentar od članova SNS-a iz nadležnog odbora, do ovog momenta nismo dobili odgovor.

Sportska udruženja kao (ne)ovlašćeni predlagači

Stomatološki pregledi sportista, razmena trenera i projekti ujedinjenja su reference koje su podnele sportske organizacije koje su kandidovale Pekovića.

Gajin kaže da je jasno definisano ko može da postane ovlašćeni predlagač.

„Kada se kaže da se radi o udruženjima čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece, radi se o udruženjima koja na taj način shvataju zaštitu dece, u smislu obezbeđivanja i pospešivanja njihovog intelektualnog, emocionalnog i psihičkog razvoja u oblasti informisanja. To je ideja“, kaže Gajin i dodaje „da se ti predlagači ne mogu baviti apstraktno definisanim razvojem deteta, niti razvojem deteta na nivou fizičke kulture ili fizičkog razvoja i to neposredno. Mi možemo na posredan način da kažemo i da se udruženje šahista bavi intelektualnim razvojem deteta zato što se deca razvijaju igrajući šah“.

Gajin je rekao i da je nadležna služba Narodne Skupštine dužna da utvrdi ko je ovlašćeni predlagač, što je u ovom slučaju Odbor za kulturu i informisanje i dodaje „da su očigledno propustili da utvrde ko može imati status ovlašćenih predlagača“.

Vesna Marjanović je o razmatranju njihovih prijava rekla „da je Odbor morao da preseče neke stvari i da oni nisu gledali svaki papir“.

Zakonom nisu predviđene  kazne za ovakve propuste, ali je ono što može da se uradi jeste traženje poništavanje odluke kojom su izabrani ovlašćeni predlagači, zaključuje Gajin.

Iz Specijalne olimpijade nisu želeli da daju komentar o podnošenju kandidatura. Međutim, neke od članica sa kojima je BIRN uspeo da stupi u kontakt bile su otvorenije za razgovor.

„Mi smo svi u okviru Specijalne olimpijade Srbije. To je čovek (Goran Peković) koji je mnogo uradio za nas i za klubove, da se finansijski konsolidujemo“, rekao je Zoran Radić, predsednik sportskog kluba „Šampion“ iz Niša.

Njegov kolega iz sportskog kluba „Arena“ iz Leskovca, Aleksandar Panev, na pitanje na koji način je sarađivao sa Pekovićem, odgovorio je da „zna čoveka“ i da je saradnja bila na nivou „razmene informacija“ bez konkretnog obrazloženja zbog čega je baš Peković njihov kandidat za funkciju u nezavisnom regulatornom telu.

Izjava o povezanosti:

BIRN Srbija kao jedan od predstavnika organizacija civilnog društva i ovlašćeni predlagač učestvuje u procesu izbora kandidata za članstvo u Savetu Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend