01. jan 2016.

Ispod vesti: Godina botova i internet ratova

internet1Posmatrajući posao moderatora u 2015. može se reći da ga je obeležla navala botova koji su postali konstanta. ’Ratovanje’ i propagiranje određene političke stranke ili strane u sukobima je postalo toliko očigledno u prethodnoj godini da je osnovna ideja ’botovanja’ potpuno obesmišljena

Ali o tome kasnije u tekstu. Kao i o tome zbog čega ovaj članak nije potpisan.

Broj komentara se svakodnevno povećava. ’Svako’ danas ima mogućnost komentarisanja. Tehnologija je napredovala. Kompjuteri, ’pametni telefoni’, tableti… sve su to uređaji preko kojih se mogu čitati vesti i ostavljati komentari.

Jedna od osnovnih karakteristika većine komentatora je da same vesti ne čitaju ili se zadržavaju na prvom pasusu. To se može oceniti po njihovim reakcijama. Reakcija je uglavnom samo na naslov. Bez obzira šta u tekstu piše.

Gledajući najčitanije vesti objav ljene na sajtu B92 Info i B92 Biz može se primetiti da je ’šampion’ u čitanosti napad na predsednika vlade Srbije na komemoraciji u Potočarima pored Srbrenice. Komentari su ’eksplodirali’ u ovom slučaju. Zanimljivo je da je taj napad u komentarima ’preoteo’ pažnju pa je tako sama namera premijera i motiv njegovog odlaska u Srebrenicu potpuno sklonjen u stranu. Internet ’Balkanski ratovi’ su se rasplamsali svom silinom. Zastupnici ’srpske’ i ’bošnjačke’ stvari napadali su jedni druge i zvaničnike i jedne i druge strane. Potezanje prošlosti, youtube snimaka, citata iz rodoljubive poezije, intenet ’istina’ o stradanjima jednog i drugog naroda su zapljusnule komentare.

Balkanski ratovi

Ova, najčitanija, vest je najbolji pokazatelj ’balkanskih internet ratova’. Čitajući komentare na balkanske teme moderatori svedoče o neverovatnoj ’mržnji’ među komentatorima koji svoja mišljenja smatraju kao potpune reprezente svojih naroda. Relativizacija sopstvenih zločina i preuveličavanje tuđih je jedan deo priče. Drugi je citiranje ’internet znanja’ sumnjive verodostojnosti uz malo poezije (jedna od najčešćih je pesma Jovana Dučića o Hrvatima). Komentatorski srpsko-hrvatski rat se naročito rasplamsao u jeku izbegličke krize i ’jakih reči’ koje su razmenjivali zvaničnici Srbije i Hrvatske.

Među najaktivnijim ’internet ratnicima’ su kosovski Albanci koji i pored jezičke barijere redovno i masovno ostavljaju komentare, ne samo na vesti koje se odnose na Kosovo. Osim veoma česte nerazumljivosti i citiranja ’mitoloških internet istina’ (ne razlikuju se od drugih Balkanaca) komentatori sa Kosova veoma često koriste neke od najužasnijih psovki. Psovke , istina, nisu karakteristične samo za kosovske komentatore , to je ’Balkanski specijalitet’.

’Svet u ratu’

Komentatorski rat između onih koji ’navijaju’ za Rusiju i onih koji ’navijaju’ za EU/SAD traje od početka sukoba u Ukrajini i nastavlja se na svim vestima koje se odnose na bilo koju vest o nekoj od ’strana’. Komentari se uglavnom kao rasprava dece u obdalištu o tome čiji je tata jači, a informacije i ’informacije’ koje se koriste su uglavnom sastavljene od podataka koji se mogu naći na internetu i koje ne moraju biti, ili čak sigurno nisu, tačne. Tako se mogu čitati citati satiričnog i izmišljenog teksta o napadu ruskih aviona na američku krstaricu i sa druge strane legende o ’kooperativi Ozero’ iz Lenjingrada. Argumenti i rasprava uglavnom podseća na raspravu prosovjetskih i proameričkih seljana u filmu ’Tri karte za Holivud’.

Sa druge strane rat u Siriji , i celom Bliskom Istoku, kao i odnosi svetskih sila prema njemu pokazuje da se rusko-američki ’sukob’ lako prenosi i na tlo Evropske Unije.

U komentarima se razlika i ’sukob’ Rusije i EU. Podela liči na ’komentatorski rat’ Rusije i SAD, ali vremenom se , kako se javljaju glasovi u samoj EU , koji naginju drugačijim odnosima ’jaz’ za i protiv ublažuje, i navijanje za otklon od SAD i Rusije se povećava.

I za ’Balkanske ratove’ i za ’Svet u ratu’ je karakteristična jedan jedinstveni stav komentatora, a to je da kolege koje pišu vesti, po skromnom mišljenju, rade dobar posao i drže se profesionalno. Činjenica je da kada vest ’ide u korist’ jednoj ili drugoj strani ili se citira zvaničnik neke od strana ’u sukobi’ automatski stižu salve uvreda na račun novinara koji su tekst pisali pa tako su u jednoj vesti ’prorusi’ , ’srpski nacionalisti’ a u drugoj ’evrounijati’ ili ’hrvatski/bošnjački/albanski plaćenici’. Kao moderatoru čini se da držnje ’srednjeg puta’ ne odgovara ostrašćenima, kojih je na žalost najviše.

Drušvene teme

Društvene teme i Hronika privlače najviše komentara čitalaca koji su ’neopredeljeni’ i koji ne podržavaju otvoreno jednu ili drugu političku stranu u Srbiji i one su , uglavnom, pošteđene političkih nadgornjavanja manje ili više organizovanih grupa komentatora. Iako za neke od tragičnih događaja lako se mogu čitati komentari optužbi i mržnje na račun aktuelne vlasti ili opozicije. Stiče se utisak da je manje pravih komentara događaja a više potrebe da se neko optuži i ’visi’ zbog problema.

Izbeglice

Izbeglička kriza koja traje već godinama a eskalirala je ovog leta donela je veliki broj komentara ali je donela i potpuno ogoljavanje mržnje među komentatorima . Od malobrojnih koji se zalažu za veću pomoć izbeglima koji su do onih koji bi sa njima da se obračunavaju na jedan ili drugi, nasilan način.

Posle terorističkih napada u Parizu (koji su izazvali veliki broj komentara) komentari o izbeglima su se prebacili na takve vesti. Islamofobija i pozivanje na nasilne reakcije je sada u komentarima prisutna na svaku vest o terorizmu ili izbegličkoj krizi. Naravno takvi komentari su veoma česti i na vesti o odnosima Rzusije, SAD i EU.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend