08. jul 2014.

Cenzura sofisticiranija nego ranije

cenzura slicUčesnici skupa o Internet slobodama, održanog danas u Beogradu ocenili su danas da u Srbiji nema sistemske cenzure ali da postoje sporadični napadi.

Oni su se složili i da država, kako bi građanima omogućila ustavom zagaratnovano pravo na slobodu govora, treba da otkrije ko stoji iza njih.

Pritisci na medije postoje ali su sadašnje metode, u poređenju sa onima koje su koristile bivše vlasti sofisticiranije, navedeno je na skupu u Medija centru „Građani za medije – Za narednih 20 godina“ na kome je konstatovano i da je kritika vlasti bila zajednička tema svih tekstova skidanih sa blogova ili sajtova koji su obarani.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović podsećajući na primer kolege iz Rume kome je pretio vlasnik lokalnog hotela izrazio je zaljenje što su se reakcije oba udruženja novinara, i u ovom slučaju završile na saopštenju.

Prema Obradovićevim rečima, „gromoglasna tišina“ i izostanak rekacije govori da smo se navikli na ton na društvenim mrežama i da nas ništa više ne iznenađuje.

Podsećajući na primer novinara Novosti Srđana Škora i problem koji je imao nakon gostavanja na RTS-u, Obradović je rekao da autocenzura postaje sveprisutnija jer su novnari svesni, da ako iskoče iz miljea mogu imati problem.

„Ako iskočite iz miljea, kreću tabloidi, provlačenje kroz blato i to ljude tera na autocenzuru“, rekao je Obradović.

Prema Obradovićevim rečima, „gromoglasna tišina“ i izostanak rekacije govori da smo se navikli na ton na društvenim mrežama i da nas ništa više ne iznenađuje.

Bloger Milan Kamponeski objasnio je da sistemska cenzura koja podrazumeva primenu dva sistema – ekonomskog i sile – ne postoji.

Prethodna vlast je prema njegovim rečima, imala sistem kako da cenzuriše i apsolutno ga je koristila, rekao je Kamoponeski i dodao da su tada Dragan Đilas i Srđan Šaper imali apsolutni monopol i „držali sve medije pod svojom šapom“.

Na pitanje moderatorke Tatjane Vehovec zašto se tada nije osećala da joj se nešto može desiti, za razliku od danas, Kamponeski je objasnio da je to zato što se internet menja mnogo iz godine u godinu.

Kamponeski je rekao da je privođen 2012. godine kada je pisao o sistemu Bus plus i tome da je firma sa 612 evra kapitala i dva zaposlena dobila posao da naplaćuje javni prevoz u Beogradu.

Novinarka Vremena i blogerka Jovana Gligorijević ocenila je da je zajedničko za sajtove koji su oboreni i uklonjene tekstove to što su bili kritički prema vlasti.

Nemamo nikave dokaze da iza tih pokušaja ugrožavanja slobode govora stoji vlast ali ako neko u ime ove vlasti to radi, vlast je dužna da zaštiti Ustav, koji zabranjuje cenzuru i koji garantuje slobodu govora, a ne da slušamo premijera kako procenjuje da li je ovaj ili onaj tekst glup, rekla je Gligorijević i podsetila da je pravo svakog građanina da može slobodno da se izrazi.

Bloger Marko Selaković, bivši portparol URS-a rekao je da svako snosi odgovornost za izgovorenu reč i novinari i političari i građani.

Prema njegovim rečima, država ne cenzuriše medije, ali i društvu uvek postoji kategorija „ego hranitelja“ koji žele da se dodvore svakoj vlasti.

Selaković je ocenio da pritisci na medije postoje ali da su metode, u poređenju sa bivšim vlastima, sofisticiranije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend