08. jul 2014.

Blog Open: Prvi od panela Media Centra posvećenih Internet slobodama

blog openU Srbiji nema cenzure, ali ima sporadičnih ispada, ocenio je bloger Milan Kamponeski, dok je novinarka Jovana Gligorijević ukazala da u Srbiji postoji ugrožavanje slobode govora, jer je zajedničko tekstovima, koji su skidani sa blogova ili sajtova koji su obarani, to što su kritikovali vlast. 

Kamponeski je u debati Media centra „Građani za medije – Za narednih 20 godina“ objasnio da cenzura u Srbiji ne postoji, jer se ona sprovodi ekonomskim sredstvima ili silom.

Imali smo cenzuru u prošloj vlasti kada su Dragan Đilas i Srđan Šaper imali apsolutni monopol i „držali medije pod šapom“, ocenio je Kamponeski.

On je naveo svoj primer privođenja iz 2012. godine kada je pisao o sistemu Bus plus, ne o tome da ne treba plaćati kartu, već kako je firma sa 612 evra registrovanog kapitala i dva zaposlena lica dobila posao da naplaćuje javni prevoz u skoro dvomilionskom gradu.

Kamponeski je objasnio da je sila drugi način za sprovođenje cenzure, što je bio slučaj u vreme Slobodana Miloševića.

Sad imamo sporadične ispade, da li su to SNS botovi ili šta već, nemam pojma, rekao je Kamponeski.

Gligorijević je rekla da cenzure nema, ali da ne vidi šta je problem da ono što se događa bude nazvano ugrožavanjem slobode govora.

Za originalni tekst kliknite ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend