26. jan 2015.

Čomski: „Šarli ebdo” kao RTS, Faludža kao Srebrenica

noam-comskiLingvista i filozof Noam Čomski optužio je američke političare i medije da imaju dvostruke aršine kad opisuju napade na civile i da ti opisi zavise od toga ko je napade počinio.

„U živom sećanju je samo ono što je neko uradio nama, a kad mi to isto uradimo drugima, onda to nazivamo uzvišenim i plemenitim”, rekao je Čomski odgovarajući na pitanja učesnika programa za sindikalne lidere na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard.

Termin „živo sećanje” nedavno je upotrebio poznati američki advokat i borac za slobodu govora Flojd Abrams, opisujući napad na „Šarli ebdo” kao „najopasniji napad na novinarstvo u živom sećanju”. U terorističkom napadu na redakciju tog satiričnog francuskog nedeljnika 7. januara ubijeno je 12 ljudi.

„U živom sećanju Amerikanaca nije napad na Radio-televiziju Srbije 1999. godine zato što su vodeće novine o njemu pisale kao opravdanom, a Ričard Holbruk ga hvalio. Taj napad, u kojem je ubijeno 16 ljudi, pravdan je time da je RTS navodno bio deo propagandne mašine Slobodana Miloševića”, rekao je Čomski.

On je kazao da u „živom sećanju” nije ni napad američkih marinaca na grad Faludžu u Iraku 2004. godine u kojem je ubijeno najmanje 600 ljudi.

„Taj napad je sličan zločinu u Srebrenici, jer su žene i deca pušteni da izađu iz grada da bi muškarci zatim bili pobijeni”, rekao je Čomski.

On je kazao da je jedan od prvih ciljeva marinaca bila bolnica u Faludži, koja je kao i RTS nazvana izvorom propagande.

Tokom dvosatnog razgovora sa vođama sindikata iz SAD, Australije, Kanade i Irske, Čomski je izjednačio američki rat u Iraku sa ratom koji je Rusija vodila u Čečeniji i objasnio kako su SAD aktivno sprečavale stvaranje palestinske države i održavale aparthejd u Južnoj Africi.

„Vojnici su pacijente bacali sa kreveta na pod i vezivali im ruke na leđima. Kasnije je komanda marinaca saopštila da je bolnica napadnuta zato što je „širila propagandu”. Kako je širila propagandu? Tako što je objavljivala podatke o broju poginulih u američkim napadima. Ni zločin u Faludži nije u živom sećanju”, rekao je Čomski.

On je kazao da se briga za žrtve smanjuje što više je Amerika odgovorna za neki napad.

Tokom dvosatnog razgovora sa vođama sindikata iz SAD, Australije, Kanade i Irske, Čomski je izjednačio američki rat u Iraku sa ratom koji je Rusija vodila u Čečeniji i objasnio kako su SAD aktivno sprečavale stvaranje palestinske države i održavale aparthejd u Južnoj Africi.

On je kritikovao Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) kao sredstvo za dalje bogaćenje američkih korporacija i osiromašenje meksičkih radnika i seljaka.

Profesor emeritus Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT) rekao je da nema nikakve razlike između današnje privrede koju vode velike korporacije i komandne privrede u nekadašnjem sovjetskom bloku.

„Ako smo nekada slanje materijala iz Lenjingrada u Poljsku da bi radnici u Poljskoj sklopili neki proizvod i vratili ga u SSSR definisali kao deo komandne privrede, a ne trgovinsku razmenu između dve zemlje, onda nema razloga da danas kao trgovinsku razmenu vodimo slanje materijala iz „Dženeral motorsa” u Meksiko, sklapanje automobila u Meksiku i njihovo slanje u Kaliforniju da budu prodati. To je ista komandna privreda kao što je nekada bila u istočnoj Evropi”, rekao je Čomski.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend