01. mar 2015.

D. Server: Mediji nisu u službi premijera Vučića

184054U Srbiji je danas mnogo manje medija koji favorizuju premijera Aleksandra Vučića, nego onih koji su favorizovali Borisa Tadića kada je bio predsednik, iako Vučić uživa mnogo veću podršku građana, nego što je Tadić ikada imao, piše na svom blogu američki stručnjak za Balkan Danijel Server.

„Iako je Vučić danas daleko popularniji nego što je Tadić ikada bio dok je bio predsednik Srbije (a svakako drži veću moć nego što je imao Tadić), kad se uporedi broj i procenat mejnstrim medija koji su trenutno provučićevski sa brojem onih koji su bili za Tadića dok je on bio na vlasti, uočićete da je začudo više medija tada favorizovalo Tadića, nego što danas favorizuju Vučića“, piše na blogu.

U tekstu pod naslovom „Srbija: Mediji i vlada“ Server napominje da je nedavno od dobro upoznatog prijatelja tražio da mu opiše sitauciju sa medijima u Srbiji i navodi njegov odgovor.

Izbegavanje politički osetljivih tema, od strane dela medija, kao i napisi o postojanju državne cenzure, sa potpuno suprotnog kraja medijskog spektra, značajno su obeleženi istim uzrokom: borbom za opstanak, odnosno izvore finansiranja.

Štampani mediji, koji gube deo čitalaca u trci sa onlajn medijima, prinuđeni su da se sve više oslanjaju na oglašavanje kao na izvor prihoda, a da ne bi izgubili velike oglašivače, poput državnih kompanija ili velikih kompanija bliskih vlasti, izbegavaju politički osetljive teme.

S druge strane, aktivisti koji navode da se zalažu za slobodu medija i alternativni mediji, poput blogova ili portala, zavisni su od međunarodnih izvora finansiranja, pa imaju potrebu da potencijalne sponzore uvere da je situacija u Srbiji o pitanju medijskih sloboda katastrofalna, kako bi oni, kao nezavisni mediji, mogli da dobiju kontinuiranu novčanu pomoć, navedeno je u tekstu.

Ocene da je Vučić navodno „užasan diktator“ i da je situacija još gora nego u vreme Miloševića predstavljaju flagrantnu laž, navodi Server.

Navodi se i da je glavni problem novinara i nevladinih organizacija – koje tvrde da postoji cenzura u Srbiji, a koju sprovodi srpska vlada ili premijer Aleksandar Vučić – njihova argumentacija, to jest to što im je „krunski dokaz” ovih tvrdnji to što većina vodećih medija Vučića kritikuje retko ili nikada.

Konstatujući da je tačno da većina medija o Vučiću izveštava pozitivno, u tekstu se dalje navodi da to ne mora biti dokaz cenzure, već odraz opšteg stanja društva, navodi beogradski list.
„Ako Vučić uživa veliku podršku građana, nije iznenađujuće da će većina medija nerado pisati ili govoriti protiv njega”, navodi se na Serverovom blogu.

Takođe, većina „običnih“ ljudi malo je zainteresovana za problematiku cenzure i slobode medija, skeptični su prema medijima i nemaju visoko mišljenje o njima, u uverenju da ima mnogo dezinformacija, namerno plasiranih u političke ili druge, sebične svrhe.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend