16. sep 2015.

Da mediji više vode računa o javnom interesu

FoNet-KULTURA-TASOVACMinistar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac apelovao je danas na komercijalne medije da imaju viši stepen društvene odgovornosti prema javnom interesu u medijskim sadržajima koje proizvode i da vode računa da to gledaju i deca

„U potpunosti svestan obaveza koji vlasnici komercijalnih medija imaju prema profitu, apelujem na uvođenje jednog višeg društvenog stepena odgovornosti. Apelujem, ne samo kao ministar, nego i kao roditelj. Mislite o deci i o tome kakve kulturne i ljudske vrednosti upoznaju kroz vaše medijske sadržaje. Mislite o deci i svojoj sopstvenoj, koju ste možda zaštititi od sadržaja koje sami kreirate, ali i o tuđoj, koja možda nemaju tu privilegiju“, rekao je Tasovac otvarajući u Beogradu regionalnu konferencija o trendovima i medijima „Digital 2015“.

On je istakao da osećaj odovornosti mora postati tačka konsenzusa države, svih aktera medijske scene i regulatornih i samoregulatornih tela.

„Svi mi zajedno glavni i odgovorni urednici, vlasnici njihovih medija, veliki oglašivači, Regulatorno telo za elektronske medije, Savet za štampu i Ministarstvo kulture i informisanja, imamo dužnost da striktno i bez izuzetka poštujemo i medijske zakone i profesionalne novinarske kodekse, kako bi svi građani, bez osećaja stida, mogli da se kroz medije informišu, obrazuju, i zašto da ne zabavljaju“, rekao je srpski ministar kulture i informisanja.

Tasovac je rekao da povremeno ima osećaj da živimo u doba digitalne anarhije, kada situacija nije mnogo bolja ni u tradicionalnim medijima, što, kako je ocenio, za posledicu ima upadljiv gubitak poverenja javnosti u medijske sadržaje.

„Promene oko nas su toliko brze da ih teško prati i naše saznanje, a kamoli zakonska regulativa. Svakodnevno se sučavamo s novim izazovima, koji postaju jako često poligon za govor mržnje ili širenje dezinformacija, umesto da internet i nove tehnologije budu generator dostupnog znanja“, rekao je ministar.

Kako je najavljeno, na današnjem skupu u hotelu „Metropol“ u Beogradu telekomunikacioni, medijski i marketinški lideri iz regiona će razgovarati o najvećim izazovima s kojima se u tim oblastima suočava tržište regiona.

 Foto: FoNet 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend