16. jun 2015.

Dačić: Novinari i sloboda medija prve žrtve svakog sukoba

DSC_0021Novinari i sloboda medija su među prvim žrtvama u svakom sukobu, upozorio je predsedavajući OEBS-om Ivica Dačić i pozvao međunarodne faktore da zajednički rade na njihovoj zaštiti

„Iako su svaki sukob i kriza različiti, novinari i sloboda izveštavanje su uvek među prvim žrtvama“, rekao je Dačić drugog dana konferencije koju je organizovao OEBS.

On je ocenio da je podatak da je preko 60 novinara sa teritorije zemalja članica tokom prošle godine ubijeno, a da se trend nastavlja i ovoj godini „uznemirujućim i obeshrabrujućim“.

„Na žalost, mi smo se tokom devedesetih godina i sami suočili sa ovim problemom“, kazao je Dačić ističući da je sloboda medija neophodan uslov za razvoj demokratskog društva.

On je podsetio da je Srbiija u martu ove godine kao predsedavajuća OEBS organizovala u Beogradu konferenciju o zaštiti novinara i da je Vlada Srbije podržala rad Komisije za rasvetljavanje ubistava novinara.

Šef srpske diplomatije je kazao da je Srbija preuzela predsedavanje OEBS-om u teškom trenutku, jer je sukob u Ukrajini doveo do rasta napetosti u celom svetu, od Vladivostoka do Vankuvera.

Srbija se zalaže za dijalog i mirno rešenje ukrajinske krize, a da bi se do toga došlo „potrebno nam je objektivno i nepristrasno informisanje”, rekao je Dačić.

On se posebno zahvalio visokoj predstavnici OEBS za slobodu medija Dunji Mijatović na uspešno organizacije konferencije i izrazio nadu da će ona, kao i beogradska konferencija u martu, dovesti do bolje koordinacije napora da se novinari zaštite.

 Foto: MSP 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend