16. jun 2015.

UNS: Mediji da se pridržavaju Kodeksa novinara

kodeks novinaraUdruženje novinara Srbije (UNS) upozorava kolege da su urednici i novinari dužni da se u svom poslu pridržavaju etičkih normi i Kodeksa novinara Srbije, a naročito kada izveštavaju o tragičnim događajima koji pogađaju ne samo pojedince i njihove porodice, već i celo društvo. Veliki broj medija danas je povodom smrti dvanaestogodišnjeg Stefana Ilića objavilo priče o njegovom maloletnom bratu, koji je, po navodima policije, priznao da je izmislio bratovljevu otmicu

UNS apeluje na kolege da pri izveštavanju o maloletnicima poštuju Kodeks i učine sve da njihova prava ne budu ugrožena.

UNS podseća da je po Kodeksu novinara Srbije “novinar obavezan da osigura da dete ne bude ugroženo ili izloženo riziku zbog objavljivanja njegovog imena, fotografije ili snimka sa njegovim likom, kućom, zajednicom u kojoj živi ili prepoznatljivom okolinom”.

UNS traži od kolega da izveštavajući o slučajevima koji duboko potresaju javnost poštuju pretpostavku nevinosti i slede pravila po kojima novinar istražuje, objavljuju činjenice i prave jasnu razliku između činjenica, pretpostavki i nagađanja.

UNS podseća da Kodeks nalaže novinarima da u izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok imaju saosećanje prema ljudima sa kojima razgovaraju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend