13. avg 2015.

„Danas“ najneutralnije izveštavao o godišnjici Oluje

franjo_ocp_w380_h300Novine koji su najneutralnije pisale na naslovnicama u Srbiji o obeležavanju 20. godišnjice od akcije „Oluje“ u Hrvatskoj, gledano sveobuhvatno, jesu list Danas i delom Politika, pokazuje analiza Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), u koju je naš list imao uvid.

Prema njihovim navodima, „Danas“ jedini prenosi, bez spinovanja, reči druge strane, hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Zorana Milanovića koje čitaocima daju predstavu kako Hrvati doživljavaju vojnu akciju „Oluja“. List Danas, prema ovoj analizi, na najneostrašćeniji način se trudio da opiše dešavanja vezana za obeležavanje „Oluje“ u Hrvatskoj. „Međutim, uzevši sve novine u celini, te način na koji su pisale na naslovnim stranama, stiče se utisak da su dodatno uvećali konflikt između Hrvatske i Srbije“, ističe se u analizi BIRODI.

U analizi BIRODI-ja se napominje da su česte slike na naslovnim stranama listova iz Srbije bile žrtve rata koje imaju za cilj da naglase njihovu patnju i stradanje. „Alo, Blic i Večernje novosti isticanjem slika dece u krupnom planu dodatno naglašavaju obim ove tragedije. Dva političara čije su retorike delom međusobno suprotne u doživljavanju Oluje su Vučić i Nikolić. Premijer Srbije se predstavlja kao neko ko, nešto blažim rečima, ukazuje na važnost opraštanja, pomirenja i međusobne saradnje, ali i nezaboravljanja onoga što se desilo. Istovremeno, trudi se da ljudima podigne moral i da nadu, te ističe da će se ovaj poraz pretočiti u pobedu. Nikolić, pak, ne prikazuje se na naslovnicama kao neko kome je toliko stalo do pomirenja – on se prvenstveno pojavljuje kao kritičar hrvatske vlasti naglašavajući kontinuitet između NDH i događaja devedesetih“, navode u BIRODI-ju, dodajući da Informer najotvorenije podržava tu ideju, ali je i dodatno zaoštrava prikazujući u tom svetlu i sadašnji hrvatski režim, te tako piše o „Neonacističkom režimu u Zagrebu“.

Sa druge strane, prema rezultatima analize, hrvatske novine naglašavaju pobednički karakter naslova. Dnevni listovi iz Hrvatske vizuelno upotpunjavaju trend izveštavanja koji naglašava pobednički element dvadesetogodišnjice „Oluje“. Fotografije na naslovnim stranama u najvećem broju slučajeva prikazuju vojnike/hrvatsku vojsku, zastave na zgradama, dok su kao pojedinci predstavljeni Franjo Tuđman, aktuelni ministar odbrane, arhitekta na „Oluju“ otvorene crkve u Kninu ili devojčica Mija koja peva hrvatsku himnu.

„Fotografije vojnika sa uzdignutim puškama koji nose hrvatsku zastavu u Jutarnjem listu i Franje Tuđmana koji ljubi zastavu u dodatku Slobodne Dalmacije zauzimaju celu površinu naslovne strane i naglašavaju pobednički element akcije Oluja. Slobodna Dalmacija i list 24 sata su uz svoja redovna izdanja priredila i dodatke na 56, odnosno 32 strane posvećene proslavi godišnjice Oluje, dok su se preostala dva lista opredelila za poklon postere na kojima su prikazani naoružani vojnici“, ističu za Danas u BIRODI-ju.

Oni dodaju da retorika koja dominira na naslovnim stranama ističe slavu slobode i mira, dane ponosa, zajedništvo, junake „Oluje“ i moćnu vojnu silu Hrvatske. Pobednička retorika preovlađuje među naslovima i upućuje čestitke braniteljima, naglašava junaštvo, ponos i zahvalnost, kao i slobodu koju je ova akcija donela Hrvatskoj.

„Retorika koja je dosta zastupljena među srpskim novinama zasnivala se na okrivljavanju hrvatske strane, to jest novine su na naslovnim stranicama isticale zločine koji su Hrvati počinili tokom Oluje kao i karakteru obeležavanja u Zagrebu i Kninu. Predstavljanje hrvatske strane često je išlo do demonizovanja, što se vidi u naslovima vezanim za obeležavanje Oluje u Hrvatskoj, koja se označava kao ‘Parada srama’ na kojoj ‘Ustaše’ i ‘Bezumnici slave naše stradanje’, te se stiče slika da se Hrvati raduju srpskoj nesreći“, istaknuto je u ovoj analizi.

Akcija „Oluja“ je u Slobodnoj Dalmaciji predstavljena kao veličanstvena pobeda, u 24 sata kao pobednička i odlučujuća bitka za hrvatsku slobodu. Učesnici „Oluje“ se u Slobodnoj Dalmaciji nazivaju junacima uz podnaslov Kako smo oslobodili Hrvatsku. Proslava 20 godina „Oluje“ je u Večernjem listu predstavljena izjavom ministra odbrane da je to proslava slobode i mira, a u Slobodnoj Dalmaciji je nazvana olujna fešta. Večernji list na naslovnoj strani ekskluzivno predstavlja delove CIA dokumenata koji pokazuju da ni Amerika, odnosno američka tajna služba, nisu znali za početak i detalje operacije „Oluja“ i da pretpostavljaju da će ona početi tokom jeseni 1995. godine. Time se želi pokazati silina hrvatske vojske, odnosno da je čitavu akciju sprovela bez podrške sa Zapada. Jutarnji list je jedini koji koristi retoriku pomirenja i izjavom Luke Mišetića, advokata Ante Gotovine, da „Hrvatski vrh treba priznati bol Srba zbog zločina nakon Oluje. Recimo, 28. rujna na obljetnicu Varivoda“.

Revanšistički diskurs

Revanšistički diskurs koji podstiče neprijateljstvo i stanje otvorenog konflikta najviše je zastupljen u Informeru. Ove novine su nekoliko dana zaredom isticale potrebu za osvetom, navodeći Šešeljeve reči da će „Republiku Srpsku Krajinu vratiti naši sinovi i unuci“, modnog kreatora Saše Vidića da će „biti drugog kruga“, ali i isticanjem trenutne vojne nadmoći Srbije nad Hrvatskom. Informer je i jedina novina koja naglašava neprijateljstvo prema EU, ukazujući da oni „zvanično, nemaju ništa protiv“ onoga što se dešava u Hrvatskoj.

 Foto: Danas 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend