19. jun 2014.

Delegacija EU osudila pisanje „Informera CG“

DelegacijaeuucgDelegacija Evropske unije u Podgorica osudila je novinske članke objavljene u dnevnom listu „Informer“, koji se tiču direktorke MANS-a Vanje Ćalović.

Delegacija podržava i promoviše slobodno i profesionalno novinarstvo, ali smatra da su ovi članci neodgorovrni i pokušaj da se diskredituje istaknuti aktivista civilnog društva u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju Delegacije EU.

Ističu da je sloboda medija osnovno pravo Evropske unije, i kamen temeljac demokratije.

„Evropska unija neće prihvatiti odstupanje od EU standarda o slobodi govora i medijima u zemljama koje teže da se pridruže Evropskoj uniji. Međutim, sloboda medija može takođe biti ugrožena nepoštovanjem profesionalnih i etičkih standarda. Delegacije će nastaviti da prati slobodu medija, uključujući i poštovanje profesionalnih i etičkih standarda tokom procesa pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji“, navodi se u saopštenju.

Povodom pisanja „Informera CG“ juče se oglasila i Ambasada SAD.

„Iako Ambasada Sjedinjenih Američkih Država snažno podržava slobodu medija, izvještavanje ‘Informera’ je neodgovorno i neumjesno. Za razliku od profesionalnog istraživačkog novinarstva koje se bavi temama relevantnim za javno dobro, ovakva vrsta pisanja širi degutantne tračeve u pokušaju da se izvrši pritisak na predstavnike civilnog društva“, saopštila je juče američka Ambasada.

Za originalni tekst na sajtu RTCG kliknite ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend