19. jun 2014.

Delegacija EU osudila pisanje „Informera CG“

DelegacijaeuucgDelegacija Evropske unije u Podgorica osudila je novinske članke objavljene u dnevnom listu „Informer“, koji se tiču direktorke MANS-a Vanje Ćalović.

Delegacija podržava i promoviše slobodno i profesionalno novinarstvo, ali smatra da su ovi članci neodgorovrni i pokušaj da se diskredituje istaknuti aktivista civilnog društva u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju Delegacije EU.

Ističu da je sloboda medija osnovno pravo Evropske unije, i kamen temeljac demokratije.

„Evropska unija neće prihvatiti odstupanje od EU standarda o slobodi govora i medijima u zemljama koje teže da se pridruže Evropskoj uniji. Međutim, sloboda medija može takođe biti ugrožena nepoštovanjem profesionalnih i etičkih standarda. Delegacije će nastaviti da prati slobodu medija, uključujući i poštovanje profesionalnih i etičkih standarda tokom procesa pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji“, navodi se u saopštenju.

Povodom pisanja „Informera CG“ juče se oglasila i Ambasada SAD.

„Iako Ambasada Sjedinjenih Američkih Država snažno podržava slobodu medija, izvještavanje ‘Informera’ je neodgovorno i neumjesno. Za razliku od profesionalnog istraživačkog novinarstva koje se bavi temama relevantnim za javno dobro, ovakva vrsta pisanja širi degutantne tračeve u pokušaju da se izvrši pritisak na predstavnike civilnog društva“, saopštila je juče američka Ambasada.

Za originalni tekst na sajtu RTCG kliknite ovde.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend