19. jun 2014.

Oslobođeni optužbi da su pretili novinaru

Oslobođen optužbi da je pretio novinarima; Milutin Ilić u razgovoru sa novinarima, arhivska fotografija

Oslobođen optužbi da je pretio novinarima; Milutin Ilić u razgovoru sa novinarima, arhivska fotografija

Bivši direktor niške Toplane Milutin Ilić (64), njegov bliski saradnik Dobrivoje Stanimirović (58) i Mija Janković (54), telohranitelj, nepravosnažnom presudom su oslobođeni optužbi da su pretili novinaru i uredniku „Južnih vesti“ Predragu Blagojeviću i ugrozili mu sigurnost.

Ilić je optužen zbog toga što je Blagojeviću početkom aprila prošle godine, tokom telefonskog razgovora o radu ”Gradska toplane”, rekao: „Da ste takvu stvar objavili u Americi, da li bi ste živi dočekali jutro?“. Nakon pitanja novinara da li to da shvati kao pretnju, Ilić je dodao: „Da vi kažete da ja lažem, a ja da vas milujem i mazim, to neće moći“.

Po detaljima iz presude koja još nije dostavljena svim stranama u sporu, a u koju su novinari Blica imali uvid, piše da po mišljenju sudije Osnovnog suda to nije predstavljalo pretnju, kao ni reči koje su sutradan uveče telefonom Blagojeviću uputili ostali.

Janković je bio optužen da je poručio: „Ne bi trebalo da se igraš sa ovakvim stvarima“, a Stanimirović da mu je povišenim tonom rekao: „Zašto ste to pisali, državi ste napravili problem, mene je Vučić pozvao da rešim problem“ a potom je vičući izgovorio: „Ne igraj se vatrom“.

Kako piše Blic, u obrazloženju presude se navodi da je, ceneći izjavu Ilića, sud našao da ona nema karakter pretnje jer pretnja kao element bića krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti mora biti takva da se njome stavlja u izgled tačno određeno zlo – da će napasti na život i telo onoga kome je upućena ili njemu bliskog lica.

Po nalazu suda, pak, izjava Ilića u sklopu hipotetičkog pitanja „ne stavlja oštećenome u izgled da će on ili njemu blisko lice biti napadnuto od strane okrivljenog, odnosno da će im biti naneto kakvo zlo“.

I u slučaju Jankovića sud je našao da upućene reči ne predstavljaju pretnju „da će napasti na život i telo oštećenog“ jer ne sadrži navođenje „ma kakvog zla koje se oštećenom stavlja u izgled“ kao ni Stanimirovićevo upozorenje da se „ne igra vatrom“.

Osnovno javno tužilaštvo, kako saznajemo, uložiće žalbu na prvostepenu odluku suda.

Podsetimo, pretnje su Blagojeviću upućene nakon serije tekstova o partijskim zapošljavanjima u tom javnom preduzeću, a među novozaposlenima je bio upravo i Dobrivoje Stanimirović, vojni penzioner.

Očito nezadovoljni zbog toga Mija Janković i Stanimirović, predstavljajući se kao „pukovnik Dobrivoje“, pozvali su telefonom kasno uveče Blagojevića i „upozorili“ ga.

Snimak razgovora sa „pukovnikom“ možete čuti u nastavku teksta.

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/tracks/86634386″ params=“auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true“ width=“100%“ height=“100″ iframe=“true“ /]

Za originalan tekst na sajtu Južne vesti kliknite ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend