08. nov 2016.

Deset medija deli 7,2 miliona

Sredinom septembra raspisan je konkurs za dodelu namenskih sredstava iz budžeta, a za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja u Bačkoj Palanci

Po rezultatima konkursa deset medija podeliće 7,2 miliona dinara izdvojenih za tu namenu za 2016. godinu. Novi konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti informisanja za 2017. godinu, kako najavljuju nadležni, biće raspisan najkasnije u februaru iduće godine, dok je o iznosu je još rano govoriti.

Tročlanoj, stručnoj komisiji koja je svoj rad završila krajem prošlog meseca, pristiglo je 13 projekata medijskih kuća i udruženja iz Odžaka, Rume, Niša, Novog Sada, Beograda i Bačke Palanke. Najviše sredstava dodeljeno je Novosadskoj TV d.o.o. u iznosu od dva miliona dinara, a najmanje iznose od po 100.000 dinara, dobili su ovdašnji Radio „Tavor“, Radio „Srem” iz Rume i Regionalni RTV centar „Srem“ d.o.o. Jedinom štampanom mediju iz ove sredine, „Nedeljnim novinama“ AD, dodeljeno je 300.000 dinara.

Od medija čiji se projekti sufinansiraju očekuje se da u roku od 20 dana po završetku projekta, podnesu izveštaj o realizaciji i dostave dokaze o namenskom korišćenju novca i to predsedniku Opštine, kao i Odeljenju za finansije i budžet Bačke Palanke. Svi koji su konkurisali, a dobili manje iznose od traženih, moraće da izvrše reviziju projekata.

Ovde se sa žaljenjem konstatuje da u ovoj sredini nema dovoljno lokalnih medija, pa su se na konkursu našle televizije iz drugih sredina, otud i komentari u palanačkoj javnosti da sredstva za javno informisanje nisu mala, a uglavnom su raspoređena na medije koji nisu iz ove sredine. Pre više od dve godine ovde je poništena privatizacija RTV „BAP“.

Kao bomba svojevremeno je odjeknula vest da je ta kuća prodata za skoro pola miliona evra, ali kupci su odustali. Firma nije ugašena, ali nema novinara, jer su uzeli otpremnine, pa ni programa.

M. Sdž.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend