14. apr 2016.

Devet godina od bombaškog napada na Anastasijevića

anastasijevicBombaški napad na stan Dejana Anastasijevića na današnji dan 2007. jedan je od najozbiljnijih napada na novinare u proteklih 10 godina i do danas nije rešen. Na pitanje dokle je devet godina kasnije stigla istraga, Insajder.netu je u Višem tužilaštvu saopšteno da se „u vezi s ovim događajem predmet nalazi na veštačenju“

Na prozor stana Dejana Anastasijevića je u noći između 13. i 14. aprila 2007. bačena bomba. Srećom niko nije povređen, iako je deo eksplozivne naprave završio nekoliko centimetara iznad bračnog kreveta Dejana Anastasijevića i njegove supruge, koji su već spavali. Ćerka im se u to vreme vraćala kući sa proslave rođendana.

Na pitanje dokle je devet godina kasnije stigla istraga, Insajder.netu je u Višem tužilaštvu saopšteno da se „u vezi s ovim događajem predmet nalazi na veštačenju“.

Podsetimo, odmah posle napada direktor Policije Milorad Veljović došao je lično na uviđaj, premijer Vojislav Koštunica izdao je oštro saopštenje, direktor BIA Rade Bulatović zvao je Anastasijevića, ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić redakciju Vremena.

Predsednik Srbije Boris Tadić došao je u redakciju tog nedeljnika i poručio da je to bio „napad na državu“, najavljujući da će „zahtevati istragu i akciju na najvišem nivou“. Do danas istraga nije završena.

Pre napada Dejan Anastasijević dobio je nekoliko pretećih poziva, a na telefon redakcije zvali su nepoznati ljudi da se raspituju za njega. Sumnjalo se da su motivi bombaškog napada na novinara povezani s njegovim javnim istupanjem o slučaju Škorpioni ili s činjenicom da je bio svedok u Haškom tribunalu. Šta je tačno bio razlog nikada nije utvrđeno.

Dejan Anastasijević, novinar nedeljnika Vreme i bivši dopisnik Tanjuga iz Brisela, bio je izveštač sa ratišta na prostorima SFRJ devedesetih godina, svedočio je u Hagu na suđenju Slobodanu Miloševiću, dok je u godinama pre napada angažovano pisao o kriminalu i ratnim zločinima. Foto: N1 

1 komentar za: “Devet godina od bombaškog napada na Anastasijevića

  1. Anastasija

    Da je to istina ne bi ga bilo. Nevešto isceniran napad.

    15. апр 2016. at 21:56

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend