20. jun 2015.

Dežulović: Tuđman je Hrvatsku stvorio sa samom kremom UDBA-e

dezulovic_n1Gost Novog dana Tihomira Ladišića bio je novinar i kolumnist Boris Dežulović kojem je nedavno iznenada otkazana suradnja u Slobodnoj Dalmaciji

Zašto vam je otkazana suradnja?

„Telefonom me znazvao glavni urednik Slobodne Dalmacije i priopćio da je nova Uprava otkazala suradnju i da je razlog tome grupa splitskih intelektualaca zbog čega je SD morala platiti odštetu“.

Pisali ste o „gnjidama“ u hrvatskom društvu, tko su danas gnjide?

„Po riječniku hrvatskog jezika gnjida je osoba vrijedna svakog prezira, a takvih imamo svuda u javnom životu. Gnjide su preuzele politike, naše živote i društvo“.

Kakva je zadaća medija u tom slučaju, zašto se u medijima prijeti otkazima?

„Gnjide se brane. Mediji odavno više nisu ono što bi trebali biti, posrednici između istine i čitatelja već alati održavanja vladajuće politike i krupnog kapitala koji stoji iza svega. Prije 30 godina politika je bila ta koja je priopćavala otkaze novinarima, danas to radi kapital“.

Braniteljske prosvjednike se koristi za izbore – kasnije će ih  se sažvakati i ispljunuti

Kako danas Hrvatska izgleda i kako se  odnosi prema društvenim problemima?

„Postoje pukotine slobode u medijima i te pukotine se prije izbora grozničavo pune. Ne treba biti doktor znanosti i vidjeti da se priprema teren za izbore. Ja nisam jedini slučaj, kolegi Krili je isto oduzeta kolumna prije mene i dodijeljena Tihomiru Dujmoviću kojeg bi nazvao portparolom Kolinde Grabar Kitarović. Očito se se priprema teren za izbore i postizbornu Hrvatsku“.

S vama su se solidarizirale i kolege iz Slobodne Dalmacije, kako to komentirate?

„To je važno, ne zbog mene, već zbog naše profesije. Neće to imati nekog velikog odjeka, ali je važno da sačuvamo bar te pukotine“.

Medijska i politčka scena opterećena je s brojim s temama poput šatora u Savskoj? Kako gledate na to?

„I to je s jedne strane dio predizborne priče, a s druge je to naša 25-godišnja starnost. Rezultat potpunog devastiranja hrvatskog javnog prostora. Mi smo već imali šatore i ranije. Svaki put se to događa pred izbore, naročito pred izbore gdje rezutati nisu bili izvjesni. Upotrebljavaju se društvene skupine na koje je javnost posebno osjetljiva, a kasnije ih se sažvače i ispljune“.

„BIH još uvijek živi u prethistorijskom vremenu

Kako vidite stanje u BIH i život tamo?

„Pa slabo ga vidim, nema politike, nema društva, nema države BIH. BIH je još uvijek u prethistorijskom vremenu, u vječnom generiranju sukoba kako bi se održavale birokratske elite na vlasti. Krajnji domet političke i društvene ambicije BIH je poneki Audi A6“.

Tko su gnjide u BIH?

„Gnjide nemaju nacionalnu pripadnost i vjeroispovjest, čak ni političku stranku. To su njima samo alati. Gnjide su i BIH u politici, medijima, kulturi. Zauzeli su pozicije. Ljudi koji vode BIH, kao i Hrvatsku su osobe vrijedne svakog prezira“.

Kako vidite medijske i građanske slobode u BIH?

„Građanskih sloboda formalno imamo, ali nemamo građansko društvo, naročito u BIH. To se vidjelo i u protestima u BIH koji su se silno htjeli progurati u nacionalne strukture. BIH društvo je bilo zbunjeno time što se netko buni, a da se ne buni iz pozicije svoje nacije“.

„Tuđman je bio visoki komunistički funkcioner prije nego što se sjetio da je Hrvat“

Kako vidite ove tri godine vlade Zorana Milanovića?

„Kako vidim? Ne vidim. Lijeva vlada je opet razočarala. Puno se očekivalo, a nisu napravili ništa. Koristi se suštinski isti model vladanja kakav je provodio HDZ. Kod nas političke elite ne shvaćaju da politika ne služi za zapošljavanje nećaka nego da se radi za javno dobro. Kad jednom to amputirate, onda samo preostaje raspodjela društvenih resursa na sitne privatne vlasnike. Svejedno je tko vlada. Sve se svodi na nekretninu, dobar automobil i zaposljenje članova obitelji, to je tragedija našeg društva“.

Posljednjih dana govori se o prošlosti Tomislava Karamarka u UDBA-i za što ga optužuje Josip Manolić. Kako komentirate poruke iz HDZ-a?

„Hrvati su entitet jako kratkog pamćenja. Prije 25 godina smo svi to znali, kao da smo u međuvremenu zaboravili. Hrvatsku državu je stvorio Franjo Tuđman koji je bio visoki komunistički funkcioner i general prije nego što se sjetio da je Hrvat. 90-ih on hrvatsku državu stvara sa samom kremom UDBA-e. Znali smo i onda, pa sada ponovno senzacionalno otkrivamo da je pola tadašnjeg vodstva HDZ-a bilo s debelim dosjeima u UDBA-i i da je zapravo ta priča neispričiva i neobjašnjiva bez UDBA-e. I sad se senazacionalno otkriva da su u stvaranju hrvatske države HDZ i njegov utemeljitelj koristili UDBA-u. Da koristili su UDBA-u ili UDBA njih već ćemo to saznati za 50 godina kad se otvore arhivi i kad jednog dana ovo bude normalno društvo. Ali da je ta priča potpuno mutna to je jasna. Tko tu koga koristi to ćemo tek saznati.

Kad smo već kod povratka duha 90-ih, otvara li se prostor za povratak duha Ferala?

„Ne prolaze pitanja kad će i hoće li novi Feral. To ćemo vidjeti. Nedostaje potreba za prostorom kritičkog mišljenja i slobode informacija“, zaključio je Dežulović.

2 komentara za: “Dežulović: Tuđman je Hrvatsku stvorio sa samom kremom UDBA-e

  1. Dezulovicu, u vezi „gnjida“ potpisujem sve, od reci, do reci! Bravo z hrabrost i dostojanstvo u odbrani profesije novinara.
    Ako je od te profesije bilo sta ostalo? Nije ni cudo, godinama je vlast radila na tome da se novinarstvo unisti, da nestane.
    Moramo da priznamo da su uspeli!

    23. јун 2015. at 12:25
  2. ISTO JE U SRBIJI.NEMA RAZLIKE,SVE VODE IZ SVOJIH FIRMI,ODATLE SVE PLAĆAJU I ORGANIZUJU.

    22. нов 2016. at 22:16

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend