20. jun 2015.

Javni poziv za privatizaciju „Dnevnika” AD do kraja meseca

Asocijacija-medija-10-Javni poziv za privatizaciju „Dnevnika“ AD, kao i nekih drugih medija koji ispoštuju zakonsku proceduru u roku koji ističe danas(19.jun), biće raspisan do kraja ovog meseca, čime će biti ispravljena nepravda koja je toj medijskoj kući načinjena

Naime, kako za naš list objašnjava generalni direktor „Dnevnik Vojvodina presa” Dušan Vlaović, „Dnevnik” AD je još u februaru dostavio kompletnu dokumentaciju, uključujući i validnu procenu kapitala, i nije bilo nijednog jedinog valjanog razloga da se već 15. marta ne raspiše javni poziv za njegovu privatizaciju.

– To tim pre što je bilo evidentno da ima i nekoliko zainteresovanih kupaca za „Dnevnik” AD – kazao je Vlaović koji je prisustvovao skupu „Privatizacija medija” u Medija-centru.– Nažalost, do toga nije došlo jer, da jeste, sada bismo već imali potpuno privatizovan „Dnevnik” AD, normalno bi izlazio „Poljoprivrednik”, revija „Dobro jutro”, ne bi bilo ugroženo izlaženje „Nevena” i „Malog nevena”.

Na kraju krajeva, ne bismo sada imali blokirani račun „Dnevnika“ AD, koji su blokirali poverioci. Blokirani račun na neki način ugrožava i izlaženje lista „Dnevnik” jer „Dnevnik” AD neće moći da plaća komunalne usluge, uključujući i struju. Treba istaći i da je na „Dnevnik” AD vršen pritisak da pokrene stečaj, što je on s pravom odbio jer je njegov kapital tri puta veći od dugova koje ima, a postoji i zainteresovani kupac.„Dnevnik” AD je, ističe Vlaović, pre dva dana dostavio novu dokumentaciju koja je od njega tražena, uz dodatni trošak od oko 500.000 dinara koji će sam snositi, i više nema nikakvog razloga da ovoga puta javni poziv za privatizaciju ne bude raspisan.

– Iz polemike na skupu „Privatizacija medija”, kada sam im predočio sve činjenice o „Dnevniku” AD, postalo je jasno je da je ceo problem nastao zbog toga što Agencija za privatizaciju i Ministarstvo kulture i informisanja nisu mogli da se dogovore o tome ko će kontrolisati da li je u narednih pet godina zadržana sadašnja delatnost ove medijske kuće. Sada, kako su rekli, taj problem je prevaziđen i do kraja juna biće raspisan javni poziv za privatizaciju „Dnevnika” AD. Na taj način će se ispoštovati zakonski rok koji ističe 30. juna jer će postupak privatizacije biti započet pre njegovog isteka. Celokupan postupak privatizacije treba da se završi u naredna četiri meseca – kaže Vlaović.

Na skupu o privatizaciji medija, koji je organizovala Asocijacija medija, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac istakao je da se mediji u državnom vlasništvu koji danas, kada je krajnji rok, ne dostave kompletnu dokumentaciju za privatizaciju, izlažu samogašenju već do kraja juna, poručujući da će se država neopozivo povući iz vlasništva u medijima u naredna četiri meseca.

Tasovac je naveo da svi mediji koji ne ispoštuju propisani rok postaju saučesnici u njihovom gašenju, dodajući da mora razočara one koji su verovali da se zakonski rokovi neće poštovati jer Vlada i Ministarstvo neće odustati, da će se država neopozivo povući iz vlasništva u medijima, da će zakoni biti primenjeni, a da će Ministarstvo uporno insistirati na njihovom striktnom poštovanju.

Direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara kazao je da ima obećanja da će do danas biti dostavljena dokumentacija za privatizaciju 34 od 73 medija u javnom vlasništvu, i potvrdio da će pozivi za njihovu prodaju biti objavljeni do kraja juna. Šubara je precizirao da je do sada kompletnu privatizacionu dokumentaciju dostavilo 14 medija. Prodaja medija, kako je kazao, obavljaće se javnim nadmetanjem.

Inače, Zakon o javnom informisanju i medijima propisao je da se, ukoliko do 1. jula 2015. godine ne bude prodat kapital izdavača medija koji su u vlasništvu države, postupak prodaje kapitala se obustavlja i njihov kapital se privatizuje prenosom akcija zaposlenima bez naknade. U slučaju da zaposleni ne prihvate prenos besplatnih akcija, medij prestaje da postoji i briše se iz Registra medija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend