20. jun 2015.

Posle „Blica“ i u „Kuriru“ novinari prekobrojni

kurirSa četvoro novinara dnevnog lista „Kurir“ zbog „racionalizacije troškova i mera štednje“ prošle nedelje prekinuta je saradnja, dok je njih troje dobilo ponudu za drugo radno mesto, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS). Kako su UNS-u rekle kolege, novinari su pre nedelju dana obavešteni da više neće raditi za ovaj dnevni list, s tim što je njih troje dobilo ponudu za drugo radno mesto

„Mesecima menadžment ponavlja da opada tiraž, da zaposleni i honorani saradnici moraju da rade više, da daju 150 odsto svojih mogućnosti. Pretpostavili smo da ovako nešto može da se desi,“ navodi sagovornik UNS-a iz „Kurira“ i dodaje da ipak „ne smatra da je loš rad novinara doveo do pada tiraža“.

Novinari koji su proglašeni viškom, a sa kojima je UNS razgovarao saglasni su u oceni da je pad tiraža rezultat teške ekonomske situacije.

„Ljudi gledaju hoće li imati za hleb i naravno da manje kupuju štampu. Ali, nisu novinari krivi za takvu situaciju,“ kaže kolega iz „Kurira“ i dodaje da „ovakav slučaj nije ništa novo jer svaki put kad se firma suoči sa lošijim rezulatima u prodaji, pribegava otpuštanju novinara“.

Potvrdu otpuštanja dobili smo i od direktora News grupe Adria Media Group (AMG) u čijem je sastavu i “Kurir” Saše Milovanovića.

“U ovoj godini AMG je napustilo četvoro zaposlenih, od kojih se jedan trajno preselio u Kinu. Još troje zaposlenih dobilo je novu ponudu poslodavca – jedna koleginica dobila je ponudu da iz štampe pređe na veb, a dvojica dopisnika dobili su ponudu da nastave rad kao honorarni saradnici, što je inače praksa i za sve ostale dopisnike,” kaže Milovanović za UNS.

On dodaje da smatra da ne mora da objašnjava kakvo je stanje na medijskom tržištu.

“U drugim medijskim kućama se uveliko najavljuje i sprovodi veliki talas otpuštanja i rukovodstvo AMG ulaže ogromne napore kako bi odbranilo svako radno mesto”, kaže Milovanović i dodaje da je ova firma u ovoj godini zaposlila 85 radnika, da je otišlo sedmoro, a da ukupno u ovoj kompaniji radi oko 600 ljudi.

Ipak, kaže jedan od sagovornika, objašnjenje da se novinari otpuštaju zbog „racionalizacije troškova“ ne stoji jer, po nezvaničnim informacijama, u ovom dnevnom listu će uskoro početi da radi nekoliko kolega iz „Blica“.

„Ne znam da li su to novinari koji su u ’Blicu’ dobili otkaz ili oni koji još uvek tamo rade, ali dobio sam informaciju da će nekoliko njih preći u ’Kurir’. To obesmišljava objašnjenje menadžmenta da se smanjuje broj novinara zbog mera štednje“, kaže jedan od sagovornika iz „Kurira“ koji je želeo da ostane anoniman.

Na pitanje UNS-a o angažovanju kolega iz drugih medija, u „Kuriru“ nam nisu odgovorili.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend