23. sep 2016.

Direktori „Politike“ prijavili imovinu Agenciji

Politika-KROP-2Funkcioneri „Politike“ podneli su izveštaje o imovini Agenciji za borbu protiv korupcije posle pisanja KRIK-a. Radomir Dmitrović, direktor i urednik „Večernjih novosti“, to nije učinio i postupak koji protiv njega vodi Agencija još je u toku

Tek pošto su novinari KRIK-a u julu ove godine od Agencije za borbu protiv korupcije zatražili odgovor da li su rukovodioci najvećih medijskih kompanija u Srbiji „Večernjih novosti “ i „Politike“ obavezni da prijave imovinu, Agencija ih je podsetila na ovu zakonsku obavezu i dala im rok da je ispune.

S obzirom da su „Novosti“ i „Politika“ pod kontrolom države, to znači da su rukovodioci u ovim, kao i u drugim preduzećima u državnom vlasništvu, dužni da prijave imovinu.

Šestoro funkcionera „Politike“ a.d. – majke firme u čijem je delimičnom vlasništvu istoimeni dnevni list nije bilo prijavilo imovinu jer, kako su naveli, nisu smatrali da su dužni da to učine.

Posle pisanja KRIK-a svi funkcioneri „Politike“ prijavili su imovinu i ona je danas objavljena na sajtu Agencije. Prvi čovek „Večernjih novosti“ to još nije učinio i postupak koji je zbog toga Agencija pokrenula protiv njega i dalje traje.

Vučićevi savetnici

Direktori i članovi Upravnog odbora „Politike“ podneli su izveštaje u julu ove godine posle pisanja KRIK-a. Među njima su i najbliži saradnici premijera Aleksandra Vučića, Suzana Vasiljević i Nemanja Stevanović.

Vasiljevićeva, koja je Vučićeva savetnica za medije, prijavila je šta poseduje tokom izrade teksta u junu.

Za članstvo u odboru „Politike“ Vasiljevićeva prima mesečnu naknadu od 120.000 dinara. Istovremeno je član Nadzornog odbora kompanije „Air Serbia“ za šta ne prima naknadu. Platu od gotovo 100.000 dinara dobija kao savetnica u Ministarstvu odbrane.

U njenom imovinskom kartonu piše da poseduje jednosoban stan od 64 kvadratna metra, njivu od 25 ari, automobil „mini-moris“ i ušteđevinu u banci.

Nemanja Stevanović je od 2012. godine Vučićev specijalni savetnik.

U „Politici“ on prima 120.000, a kao predsednik Upravnog odbora „Rudarsko topioničarskog basena Bor“ 50.000 dinara.

Stevanović je prijavio da poseduje četiri stana – dva veličine 38 i 16 metara kvadratnih dobio je po osnovu ugovora o doživotnom izdržavanju. Nasledio je stan od 73 kvadrata za koji je KRIK otkrio da se nalazi u Ustaničkoj ulici u Beogradu. Kupio je samo garsonjeru na Žitnom trgu u Novom Sadu od 23 kvadratna metra. Vozi automobil „alfa romeo“ iz 2009. koji danas vredi oko 8.000 evra.

Direktori „Politike“

Zefirino Grasi je generalni direktor „Politike“ od 2011. godine i na ovoj poziciji mesečno zarađuje 330.000 dinara. Od nekretnina Agenciji je prijavio da poseduje stan od 68, vikendicu od 86 i garažu od 20 kvadrata. Nije prijavio da ima ušteđevinu u banci. Vozi „fijat 500 L“ proizveden 2013. čija je današnja cena najmanje 10.000 evra. Grasi je za KRIK rekao da je kola kupio na kredit.

Zoran Mošorinski, koji je pre članstva u odboru bio direktor sada ugašene firme „Politika magazini“, kao član odbora prima 250.000 dinara mesečno. Stan od 78 kvadrata je nasledio, naveo je u imovinskom kartonu, a poseduje i polovinu stana od 42 kvadrata. Njegov automobil marke „reno klio“ vredi na tržištu najmanje 8.000 evra.

Željko Korica je ranije bio direktor kompanije „Politika štamparija“. Danas od „Politike“ prima 160.000 dinara, navodi se u izveštaju. Nema nekretnine, vozi „dačiju” i ima ušteđevinu. Korica je i član Gradskog veća u Zemunu i za tu poziciju nije plaćen.

Danilo Jakić prima 150.000 dinara ima stan od 96 kvadrata koji je kupio, „reno“ iz 2004. i nema ušteđevinu u banci.

Prvi čovek „Novosti“

Radomir Dmitrović još nije prijavio šta poseduje, pa je postupak koji je Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula protiv njega u junu ove godine i dalje u toku, rečeno je novinarima KRIK-a u Agenciji.

Na mesto prvog čoveka „Novosti“ postavljen je pre tri godine, što znači da je Agencija čitave tri godine previđala činjenicu da je Dmitrović funkcioner.

„Ti što su vam rekli da sam državni funkcioner – što nisu reagovali kada sam imenovan pre tri godine?“, rekao je tada Dmitrović.

KRIK je u junu objavio priču o Dmitrovićevoj imovini. Osim stana u kom živi i kuće nadomak Surčina, poseduje i džip marke „honda“.

Direktor „Novosti“ posedovao je i firmu za proizvodnju i emitovanje televizijskog programa. Firma je i vlasnik sajta koji se bavi prodajom aranžmana za putovanja, a na njemu se reklamiraju i „Večernje novosti“. U martu 2014. godine vlasništvo nad kompanijom poklonio je dotadašnjem direktoru Zoranu Kordiću.

Zbog toga što nije prijavio imovinu, nemoguće je znati koliku platu Dmitrović dobija kao prvi čovek „Novosti“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend