30. dec 2023.

Đurić o napadima na novinare: Policija razume ali negira incidente

Policija razume, ali u osnovi negira da se incidenti u kojima se od strane policije napadaju novinari tokom potencijalno opasnih situacija kao što su protesti, čak i kada je zabeleženo na kameri, izjavio je Rade Đurić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.  

Podsećamo, nakon sastanka sa predstavnicima novinarskih udruženja o zaštiti bezbednosti novinara i upoznavanju sa merama koje se preduzimaju na obezbeđenju javnih okupljanja, koja se ovih dana održavaju u Beogradu Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je saopštenje u kojem naznačava dobru saradnju MUP-a i novinarskih udruženja. NUNS je s druge strane saopštio da MUP nije naveo koji su razlozi zbog kojih je taj sastanak iniciran, kao ni sadržaj sastanka u kojem je bilo i neslaganja po određenim pitanjima.

Đurić je u emisiji Novi dan na N1 rekao da su povod za sastanak novinarskih udruženja sa pripadnicima MUP bile „potencijalno opasne situacije“ kao što su protesti i izveštavanje novinara sa terena. Đurić kaže da su izneli neke od incidenata koji su do sada uočeni, među njima, napad na snimatelja Al Džazire, novinara N1 i Nove, fotoreportera Bete..

„Policija razume ali u osnovi negira da se takvi incidenti događaju“, ocenio je Đurić navodeći da novinarska udruženja očekuju od policije da budu proaktivni i da se u samoj policiji proveri šta njihovi pripadnici na terenu rade.

Kako je kazao, na većinu pitanja koja su postavili dobili su, kaže odgovor da oni (policija) pružaju sve što mogu i imaju na raspolaganju i štite javni red i mir, učesnike protesta, građane, tako i novinare.

Đurić je podetio na premlaćivanje novinara Žikice Stevanovića u julu 2020. navodeći ga kao „ključni slučaj“.

Ukoliko nismo sposobni da rešimo ključne slučajeve šta ćemo sa budućim incidentima, ako dođe do prekoračenja ovlašćenja. Cilj da svi razumemo, posebno oni, da li je reč o izolovanim slučajevima ili je to način na koji neki policajci razumeju svoj posao na terenu, ističe on.

„Ja se nadam da su izolovani“, rekao je Đurić i istakao da je važno da policajci razumeju ulogu i položaj novinara na terenu, zašto je njihovo izveštavanje za javnost važno.

To bi trebalo da bi seistemski uspostavljeno, ali veliki je broj pripadnika pol koji ne razumeju to, ocenjuje Đurić.

„Tražimo odgovornost“, rekao je Đurić navodeći da nije dobar odgovor da se tako nešto negira.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend