30. maj 2016.

Dmitrović na suđenju Škoro – Novosti: Otišao je bez pitanja na RTS, mogao sam mu dati otkaz

ratko_dmitrovic_mcrsSuđenje za dokazivanje nezakonitog premeštaja Srđana Škora sa mesta šefa deska „Večernjih novosti“ na poziciju pomoćnika odgovornog urednika dnevnog lista „Sport“ nastavljeno u četvrtak, 26. maja, u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Saslušani su direktor i glavni urednik Kompanije „Novosti“ Ratko Dmitrović, generalna sekretarka Lidija Obradović i tužilac Srđan Škoro

Ratko Dmitrović je rekao da čim je došao na mesto glavnog i odgovornog urednika pre dve godine, prvo je formirao novi kolegijum i na preporuku dvojice kolega imenovao Srđana Škora na mesto šefa deska. On je dodao da je došao iz druge kompanije i zatekao u Novostima katastrofalno finansijsko, kadrovsko i svako drugo stanje.

„Pre postavljenja na mesto šefa deska Srđana Škoru nisam poznavao, posle 3-4 meseca sam shvatio da on nije za to mesto i sa svojim saradnicima sam polako počeo da tražim novo rešenje za šefa deska“, rekao je Dmitrović i dodao: „To što tužilac tvrdi da nije imao veze sa sportom kao oblasti dokazuje da je bio loš šef deska, obzirom da postoje 4-5 strana u `Večernjim novostima` o sportu. Inače, Momčilo Popović sadašnji šef deska, bio je godinama urednik `Sporta` što znači da se radi o zanatu koji treba poznavati“.

Dmitrović je istakao da je povezivanje premeštaja sa Škorovim javnim nastupom na RTS-u, pokušaj politizacije slučaja.

“Istog dana sam za agenciju Tanjug izjavio da se slažem sa većinom onog što je Škoro rekao na RTS-u, a inače sam mogao da pokrenem disciplinski postupak i da mu dam otkaz jer je na RTS otišao bez pitanja i mog odobrenja. Tamo je nastupio kao šef deska, a ne kao Srđan Škoro novinar. Posle premeštaja Škoro na novom mestu ništa nije radio i nije dolazio na posao, o tome posedujem i pismenu izjavu. Kada sam ga prebacivao na to radno mesto ja sam znao da postoji ideja da se proda `Sport` jer je gubitnik već 15 godina, ali to ne znači da zaposleni odlaze kod novog vlasnika već da imaju opciju da ostanu u `Novostima` ili da odu“, objasnio je Dmitrović.

Generalna sekretarka `Novosti`Lidija Obradović rekla je daje kao sekretarka društva dobila nalog od generalnog direktora za premeštaj Škora na mesto pomoćnika odgovornog urednika `Sporta`, ali da joj razlozi prebacivanja nisu poznati. Ona je iznela i podatke da je u listu `Sport` bilo 29 zaposlenih pre prodaje. Od toga je 19 prešlo kod novog poslodavca, 5 je uzelo otpremninu kao tehnološki višak, a 5 ostalo u kompaniji.

U svojoj izjavi Srđan Škoro je naveo da je poslednjih 13 godina zaposlen u kompaniji „Novosti“ AD i da je njegov premeštaj na mesto pomoćnika urednika „Sporta“ uzrokovan njegovim javnim nastupom u Jutarnjem programu RTS-a.

„Kao šef deska gostovao sam u Jutarnjem programu RTS-a, u rubrici prelistavanje, posle toga sam usmeno smenjen od strane rukovodstva kompanije Novosti AD i izbrisan iz impresuma lista, a nekoliko dana nakon toga upisano je novo lice umesto mene. Ponudu za aneks sam dobio zajedno sa aneksom, ali tu nije stajalo obrazloženje zašto se prebacujem na te poslove i ja sam uložio prigovor. Znao sam kao šef deska da je list Sport namenjen za gašenje. Pismeno mi niko nije rekao zašto sam prebačen na to radno mesto, a usmeno mi je zakonski zastupnik rekao da moram da vodim račina šta pričam na RTS-u jer smo mi list Vlade i da ja više ne mogu obavljati posao šefa deska“, naveo jeŠkoro.

On je negirao da je na posao u `Sportu` dolazio neredovno i rekao da je na mesto pomoćnika urednika postavljen iako je već postojao pomoćnik Dejan Prlina, kao i zamenik glavnog urednika Ivan Radošević, ali i da nikada nije upisan u impresum lista „Sport“.

„Dolazio sam i sedeo na poslu, poslove nisam dobijao, a čekalo se da se list `Sport`ugasi. Kada je prodat list petoro ljudi je ostavljeno da radi kod tuženog, ja nisam, već sam dobio upozorenje pred otkaz da se izjasnim da pređem kod novog vlasnika ili da se proglasim tehnološkim viškom. Nisam pristao ni na jednu opciju, jer su obe bile nezakonite. Ostao sam da radim kod tuženog u listu „Zov“, dobio sam novi aneks na mesto novinara sa najnižom platom“, objasnio je Škoro.

Sudija Stanislava Mitrović zakazala je nastavak ročišta za 20. oktobar, od 11 časova, pošto je prekinuto zbog protoka predviđenogvremena. Sudski postupak je počeo 28. januara prošle godine.

 Foto: Medija centar Beograd 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend