30. maj 2016.

Radio-televizija BiH prekida emitovanje programa

Upravni odbor javnog servisa Bosne i Hercegovine (BHRT) odlučio je da od 30. juna privremeno prekine produkciju i emitovanje programa

„Ova odluke direktna je posledica duga entitetskih emitera od 25 miliona konvertivilnih maraka (oko 12,5 miliona evra) – Radio-televizije Federacije BiH 16,5 miliona i Radio-televizije Republike Srpske 8,8 miliona KM“, navodi se u saopštenju UO BHRT, kojeg je potpisao predsedavajući Esad Gotovuša.

UO BHRT-a je istakao da institucije države nisu rešile dugotrajan problem RTV takse i finansiranja javnog servisa i da je današnja odluka time iznuđena i samo najavljuje realne okolnosti koje će nastati posle 30. juna, kada ističe dosadašnji model naplate RTV takse.

„Ova odluka imaće posledice na funkcionisanje celokupnog sistema javnog emitovanja. Upravni odbor je naložio poslovodstvu BHRT-a da najtešnje sarađuje sa poslovodstvima entitetskih emitera na pronalaženju rešenja koja će otkloniti razloge zbog kojih je doneta današnja odluka“, navodi se u saopštenju.

Zbog krizne situacije u kojoj se BHRT nalazi, dodaje se, Upravni odbor će biti u stalnom zasedanju.

„O ovoj odluci i dramatičnoj situaciji u kojoj se nalazi BHRT biće obaveštena javnost, domaće i relevantne međunarodne institucije. BiH će, ukoliko se ništa ne preduzme, postati jedina evropska država koja neće imati javni servis na državnom nivou“, ističu u UO BHRT.

Na današnjoj sednici izvršena je i redovna rotacija na poziciji predsedavajućeg, pa će od iduće sednice UO BHRT-a predsedavati Sanja Latinović iz Banjaluke.

RTV taksa, koja iznosi nešto manje od četiri evra, naplaćuje se na teritoriji cele BiH. BHRT naplaćuje taksu u Didstriktu Brčko, RTV Federacije BiH na teritoriji Federacije BiH, a RT RS na teritoriji RS.

RTV taksa se naplaćuje putem telekom opratera, a prema novom zakonskom rešenju takav način naplate pretplate ističe 30. juna.

Sva sredstva idu na jedinstveni račun, a BHRT pripada 50 posto ukupnih prihoda, dok entitetski javni servisi dobijaju po 25 posto sredstava prikupljenih po osnovu takse.

BHRT je prošlu godinu završio s poslovnim gubitkom koji prelazi 2,5 miliona evra.

Prihod BHRT od takse za prva tri meseca 2016. godine bio je manji za više od 430.000 evra u odnosu na isti period 2015. godine.

UO BHRT-a je ranije upozoravao da zbog stalnog pada prihoda, državni javni servis nije više u mogućnosti da izvršava svoje obaveze prema dobavljačima, kao i da je pad naplate RTV takse uzrokovao, između ostalog, i velika dugovanja Federalne RTV i RTRS prema BHRT.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend