19. jun 2015.

Dnevne novine u jednom danu prekršile Kodeks novinara 25 puta

savet za stampuSavet za štampu je zabeležio 25 nespornih prekršaja Kodeksa novinara Srbije u dnevnim novinama, samo u jednom danu, u utorak 16. juna

Kršenje Kodeksa je zabeleženo u okviru monitoringa poštovanja etičkih standarda novinarske profesije, koji Savet svakodnevno sprovodi od 1. aprila, uz podršku misije OEBS-a u Srbiji i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Ovo je najveći broj prekršaja Kodeksa u osam dnevnih listova koji se distribuiraju na teritoriji cele Srbije u jednom danu od početka monitoringa. Najveći broj slučajeva odnosi se na izveštvanje o smrti dečaka iz Banatske Subotice.

Inače, samo u prvoj polovini juna zabeležno je 215 nespornih kršenja Kodeksa novinara. U aprilu je takvih slučajeva bilo 312, a u maju 342.

Savet za štampu će nastaviti da svakodnevno prati poštovanje Kodeksa do kraja godine i, nakon toga, predstaviće urednicima predloge za unapređenje poštovanja etičkih standarda profesije.

2 komentara za: “Dnevne novine u jednom danu prekršile Kodeks novinara 25 puta

  1. Kraj vesti je smesan. Zar urednici ne znaju kodeks novinara? Znaju sigurno i svesno ga krse! Zasticeni su kao beli medvedi od centara moci koji stoje iza njih i njihove (ne)eticke uredjivacke politike. Vodjenje ove evidencije je samo povod da neko uzme lovu, upozrava, apeluje i pusta da vozovi prolaze. Sve u dogovoru! Tuzno i bedno, istovremeno.

    20. јун 2015. at 10:50
  2. mitrovic zoran

    Apelovati na urednike neće doneti rezultat jer smo, generalno,svi imuni na apele bilo koje vrste. Šta je bilo sa kaznama za ovo kršenje kodeksa i da li uopšte postoje neke sankcije ili se sve svodi na pretnju prstom?

    22. јун 2015. at 09:20

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend