19. jun 2015.

Osnovana prva Asocijacija onlajn medija

unnamedAsocijacija onlajn medija (AOM), prvo udruženje te vrste u regionu, osnovana je u Beogradu

Asocijacija okuplja 18 internet portala iz svih delova Srbije, koji se zalažu za afirmaciju slobodnog, nezavisnog i profesionalnog rada onlajn medija i najviše novinarske standarde, navodi se u saopštenju AOM-a.

AOM će raditi na razvoju i promociji etičkih standarda izveštavanja na internetu, kao i jačanju uloge onlajn medija u demokratizaciji društva.

Za prvog predsednika Upravnog odbora Asocijacije izabran je Predrag Blagojević, glavni i odgovorni urednik Južnih vesti, a za zamenicu predsednika Tanja Maksić iz Balkanske istraživačke mreže BIRN.

„Internet se u sve većoj meri doživljava kao gotovo jedini preostali slobodan prostor za razmenu informacija, ideja i mišljenja. Verujemo da je osnivanje ovakvog udruženja neophodno kako bi onlajn mediji koji su privrženi najvišim profesionalnim standardima artikulisali svoje težnje usmerene ka odbrani slobode govora i potpuno i pravovremeno informisanje građana“, rekao je Blagojević.

Prve aktivnosti AOM-a biće usmerene ka unapređenju etičkih standarda na internetu, sa fokusom na zaštitu autorskih prava, pomoć u razmevanju novog pravnog režima koji važi za onlajn medije i povezivanje sa relevantnim regionalnim i međunarodnim akterima.

Asocijacija onlajn medija ostaje otvorena za prijem novih članica, koje dele vrednosti koje ovo udruženje zastupa, dodaje se u saopštenju.

Za članove Upravnog odbora izabrani su Ljiljana Stojanović (JugPress), Tanja Maksić (BIRN), Nedim Sejdinović (Autonomija.info), Perica Gunjić (Cenzolovka) i Predrag Blagojević (Južne vesti).

Za članove Nadzornog odbora su izabrani Milorad Bjeletić (Mingl), Saša Trifunović (Ist Media), Dušan Jordović (Istinomer).

Osnivači AOM-a su portali 021.rs, Autonomija.info, BIRN, Cenzolovka, CINS, IST Media, Istinomer, JugMedia, JugPress, Južne vesti, Krik, Media i reform centar Niš, Mingl, Moj Bečej, Njuz.net, SOinfo, ŠumadijaPress i Titulli.com.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend