16. maj 2016.

Dobijanje informacija o Pinkovim milionima sada u rukama Vlade Srbije

sabic2Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić zatražio je od Vlade Srbije da obezbedi objavu podataka o ugovorima koje je Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza sklapala sa kompanijom Pink

Ni nakon 6 meseci od poslatog zahteva, donetog rešenja Poverenika kao i izrečenih kazni, Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) ne dostavlja novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) podatke o ugovorima sklapanim sa Pinkom. Na sajtu Poverenika se navodi da je zbog toga zatraženo od Vlade Srbije da u skladu sa obavezama iz Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja obezbedi izvršenje rešenja, odnosno da omogući pristup navedenim podacima.

“Rešenje je kao i u svim sličnim slučajevima, zasnovano na stavu da su u načelu sva raspolaganja javnim sredstvima apsolutno legitiman predmet interesovanja javnosti”, navedeno je u saopštenju Poverenika.

Pored informacija o ugovorima sklopljenim sa Pinkom, CINS je tražio i podatke o tome sa kim je AOFI još sklapao ugovore, u koje svrhe, u kom iznosu i pod kojim uslovima.

Članica Saveta za borbu protiv korupcije, Miroslava Milenović, najavljujući izveštaj Saveta o mogućem uticaju na medije kroz oglašavanje, izjavila je za televiziju N1 da je Pink dobio od AOFI milionski kredit u 2014. godini. CINS je nakon toga, 3. decembra, poslao zahtev Agenciji i tražio podatke o tom i ostalim ugovorima ali je taj zahtev odbijen. Jedan od razloga za odbijanje koji je Agencija kasnije navela u postupku pred Poverenikom je da je saradnja između njih i PINK-a zapravo poslovna tajna.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend