28. apr 2016.

Draža Petrović: Vučić smatra da su novinari njegovi najveći neprijatelji

TRIBINA-VOJA_infocentralaJuče je u amfiteatru Pedagoškog fakulteta u Jagodini održana tribina “Sredstva komike i dekonstrukcija medijskih mitova“. Govorili su Draža Petrović, novinar, kolumnista i glavni i odgovorni urednik lista Danas, Voja Žanetić, novinar, kolumnista i poznati satiričar, i Nenad Milosavljević, novinar, jedan od osnivača Njuz.net-a i ko-scenarista 24 min. za Zoranom Kesićem

„Tek sada kada sam postao urednik Danasa, shvatio sam da novine u najvećoj meri uređuju političari i razni piarovi. Svi oni hoće da neki tekst bude objavljen kao sponzorisani tekst ali da to nigde ne piše, nego je kao novinar sam došao do saznanja kako su oni divni. Svakog dana me mejlovima zatrpava neka „mistična dojka“ koja piše iz Berlina i preti jer su joj tekstovi skraćeni. Pa neki Nikola Sandulović i tako još mnogi. Ja sam mislio da je Danas nezavisan list a ja sam u situaciji da vodim borbu hoćemo li oterati sve te koji plaćaju tekstove. Vučić smatra da su novinari njegovi najveći politički neprijatelji, da hoćemo da ga oteramo sa vlasti kako bismo mi došli na vlast“ rekao je Draža Petrović.

Milosavljević je rekao da bi satira trebalo da bude „bekap“ onoga što se u pravim medijima dešava. Voja Žanetić je u svom stilu prokomentarisao političare i aktuelna dešavanja.

„Na bavim se političarima, ko ih…internet je slobodna zajednica. Stvarno treba da budeš budala da sedneš u pola osam i čekaš Dnevnik da bi se informisao. Internet je slobodan, to je prava stvar, uvek imaš izbor, pročitaš nekoliko izvora i saznaš istinu. Srbi su sebe proglašavali pupkom svemira. Šta smo mi radili dok su drugi izmišljali internet, dok su pravili ajfon, smartfon, električne automobile? 14,5 km puta otvaramo danas, 2016.? Srbija je postala ozbiljna provincija u svetu u kome danas žive digitalni nomadi. Jagodina se ne razlikuje od Beograda, mi smo svi zajedno jedna ozbiljna provincija. Pitate me šta mislio o Palmi? Svi smo mi Palma, a on je uspeo da napravi vodopad na ulici, a poznajem neke kojima taj vodopad huči u glavi 25 godina i ništa nisu uradili“ rekao je Žanetić.

Draža je govorio i o partiji PUPS koju je preimenovao u Partija ujedinjenih poštara Srbije.

„Ja sam radio sa Draganom Vučićevićem, on je nekada govorio da bez ozbiljne Delte nema uspešne Srbije, a vidite sada, ima maniju državnih udara. Sećam se kako smo ga jednom poslali da napravi zanimljivu pričicu o drekavcu koji se pojavio negde po Srbiji, s namerom da bude priča o sujeverju. A on je došao sa realnom pričom kako drekavac zaista postoji, samo što se još nije fotografisao s njim“.

Moderator tribine bio je Marko Đorđević koji akcijama na fakultetu i dovođenjem najzanimljiviji gostiju izaziva sve veću pažnju javnosti. Đorđević je rekao da u Jagodini ima više medijske slobode nego u ostatku Srbije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend