26. nov 2014.

Država ne može da određuje procenat za finansiranje rada lokalnih medija

541731_konferencija-perspektive-lokalnih-medija-u-nisu-1-foto-vesna-torovic_f

Foto: V. Todorović

Državni sekretar Ministarsva kulture i informisanja u Vladi Srbije Saša Mirković izjavio je danas u Nišu da država ne može lokalnim samoupravama da odredi procenat za finansiranje rada lokalnih medija.

Od 1. januara sledeće godine lokalne samouprave više neće moći iz svojih budžeta direktno da finansiraju medije

– To bi onda značilo da se guši autonomija lokalnih samouprava. Svaki grad i opština sami će odlučiti koliko će sredstava opredeliti za rad medija. Ta sredstva će davati na osnovu raspisanih konkursa za projekte. Nedavno su usvojena tri podzakonska akta o finansiranja rada lokalnih medija. Usvojen je i pravilnik za sufinanisanje. Ti podzakonski akti stupaju na snagu 27. novembra. Od 1. januara sledeće godine lokalne samouprave više neće moći iz svojih budžeta direktno da finansiraju medije – objasnio je Mirković, na konferenciji „Perspektive lokalnih medija“ u hotelu „Grand“ u Nišu.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara SrbijeVukašin Obradović izrazio je bojazan da u Srbiji nije još jasno kako će se primenjivati novi zakon o javnom informisanju i javnim medijima.

– Nije precizirano od kada važi projektno finansiranje, jer se pominje i 1. jul. S druge strane, ako treba da se primenjuje od početka sledeće godine, ništa se nije uradilo da se to pripremi. Niti su raspisani konkursi, niti su formirane komisije. Osim političke volje da se pređe na projektno finansiranje, nije ništa drugo urađeno – rekao je čelnik NUNS-a.

Nije precizirano od kada važi projektno finansiranje, jer se pominje i 1. jul. S druge strane, ako treba da se primenjuje od početka sledeće godine, ništa se nije uradilo da se to pripremi.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić je rekao da će Niš sve uraditi da opstanu lokalni mediji.

– Završava se era državnog finansiranja. Moramo da se prilagodimo i da preko projekata finansiramo rad niških medija. Nažalost, u Srbiji vlada mišljenje da sve što je izvan Beograda nije vredno. Postoji Beograd i ostatak Srbije. E, pa ja neću da živim u ostatku Srbije koji će biti u medijskom mraku – rekao je Perišić.

Konferenciji je prisustvovalo mnogo novinara i predstavnika lokalnih medija koji su finansirani iz lokalnih budžeta. Većina je pokušala da ukaže da je Zakon o javnom informisanju i medijima “loš i neodrživ”.

– Ovaj zakon će samo omogućiti da partijski funkcioneri lako privatizuju lokalne TV stanice i radijske kuće. Zakon nije u skladu sa Ustavom Srbije – ocenila je predsednica Sindikata novinara Dragana Čabarkapa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend