27. jul 2014.

„Država se povlači iz medija“

ivantasovacSet medijskih zakona koje je usvojila Vlada uređuje medijsku scenu na najtransparentniiji način i stvara okvir za kvalitetnije informisanje, kaže Ivan Tasovac.

Ministar za kulturu i informisanje je istakao da se usvajanjem ovih zakona država povlači iz vlasništva u medijima.

„Vlasnička struktura u medijima postaje potpuno transparentna, ostvaruju se svi preduslovi za digitalizaciju i za stabilno finansiranje u cilju javnog informisanja građana“, naveo je za RTS Tasovac.

On je dodao da je rok za privatizaciju medija juni 2015. godine. Tasovac je naveo i da će sa stupanjem na snagu ovog zakona biti ukinuta pretplata, a da će se javni servisi (Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine) finansirati iz budžeta do 2016, kada će taksa postati jedini način finansiranja.

„Taksa je za razliku od pretplate obaveza i predstavlja praksu svih zemalja u Evropi i otklanja svaku sumnju da vlada kontroliše medije“, rekao je Tasovac i dodao da je ovim zakonima precizirano da taksa ne može biti veća od 500 dinara.

Istakao je da je pred nama rok od godinu i po dana da se stabilizuju javni servisi. Rekao je i da očekuje da će situacija u zemlji za godinu i po dana biti bolja.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković govorio je za B92 o novim medijskim zakonima i o promenama koje ovi zakoni donose. Opširnije u posebnoj vesti.

1 komentar za: “„Država se povlači iz medija“

  1. Metuzalem

    Ovaj komentar u potpunosti ne odgovara istini. Suština novog Zakona je da će Vlada dodeljivati naše pare (iz budžeta) svojim medijima zato što će imati projekte „od nacionalnog značaja“. Živi bili pa videli kada Kurir postane nova Politika. Onda će novinari Politike shvatiti u čemu je caka, a onda eto nama ponovo „Utiska čitalaca“ i sl.

    29. јул 2014. at 17:22

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend