09. okt 2016.

Dvadeset pet godina od ubistva novinarske ekipe RTS-a iz Šapca

ubijeni novinariUdruženje novinara Srbije (UNS) podseća da se danas navršava dvadeset pet godina od kako su na putu Petrinja-Glina (Hrvatska) ubijene kolege šabačke dopisničke ekipe Radio-televizije Srbije – novinar Zoran Amidžić, snimatelj Bora Petrović i asistent snimatelja Dejan Milićević. Mobilisani urednik u Radio Šapcu Sretan Ilić preminuo je na putu do bolnice

Automobil u kom se nalazila ekipa RTS-a napadnut je iz zasede i izrešetan 9. oktobra 1991. godine, a tužilaštva Srbije i Hravatske do danas nisu pokrenula istragu tog zločina.

Komandant III bataljona 544 motorizovane brigade JNA Jovo Ilić je za UNS-ov „Dosije o ubijenim i nestalim novinarima“ potvrdio da su novinari ubijeni u vreme kada je na snazi bilo primirje i nije bilo borbenih dejstava. Niko od vojnih ni civilnih vlasti Ilića nije kontaktirao, iako je on prvi bio na licu mesta i prevezao ranjenog Sretana Ilića do brigadne bolnice u Glini.

Podaci iz Amidžićeve novinarske beležnice i dokumentacije koju je imao kod sebe ubrzo nakon ubistva pojavili su se u hrvatskom listu „Slobodni tjednik“.

U tom listu, osam dana posle ubistva, pojavio se tekst pod naslovom „Pucati na špijune bez zaustavljanja“ . Iz teksta se vidi da je autor, potpisan je Jovan Kubura, posedovao i koristio privatne Amidžićeve stvari.

Ove činjenice dokazuju da je redakcija „Slobodnog tjednika“ došla u posed ličnih stvari ubijenih novinara, ali čak ni postojanje ovako očigledne veze za istražne organe nije imalo nikakav značaj.

 Foto: UNS/RTS 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend