21. avg 2014.

Džihadisti odrubili glavu novinaru

egzekucijaZa nepune dve nedelje američkih vazdušnih udara na položaje Islamske države u Iraku džihadisti su nekoliko puta pretili odmazdom, ali njihov konačan odgovor mnoge je zaprepastio svirepošću. Američkom novinaru Džejmsu Foliju (40), izveštaču portala „Global post” i agencije AFP koji je krajem 2012. nestao u Siriji, pred kamerom je odrubljena glava, a uznemirujući snimak, čija se autentičnost proverava, postavljen je na „Jutjub”.

Na video-zapisu nazvanom „Poruka Americi” prikazan je Foli kako kleči u pustinji, dok pored njega stoji borac Islamske države sa isukanim nožem.

Na video-zapisu nazvanom „Poruka Americi” prikazan je Foli kako kleči u pustinji, dok pored njega stoji borac Islamske države sa isukanim nožem. Novinar je obučen u narandžasti kombinezon, što se tumači kao aluzija na uniforme zatočenika zloglasnog američkog zatvora Gvantanamo na Kubi. Dodatnu kontroverzu unosi akcenat kojim džihadista govori, a za koji veštaci koji analiziraju snimak procenjuju da potiče iz istočnog Londona.

„Pozivam moje prijatelje, porodicu i voljene da ustanu protiv mojih stvarnih ubica, a to je američka vlada, jer ono što se meni dogodilo samo je proizvod njihove sebičnosti”, govori na početku video-zapisa Foli.

Reč potom uzima njegov maskirani čuvar: „Ovo je Džejms Rajt Foli, američki državljanin. Kao vlada ste stali na čelo agresije na Islamsku državu. Vaša avijacija nas u Iraku napada svakodnevno. Mi smo islamska vojska i država koju je prihvatio veliki broj muslimana širom sveta, tako da će svaki tvoj pokušaj, Obama, da negiraš muslimanima pravo da mirno žive u islamskom kalifatu dovesti do krvoprolića tvog naroda.”

Posle toga on odrubljuje glavu Foliju i na snimku se prikazuje deo njegovog nepomičnog tela u pustinjskom pesku. Ukoliko se napadi američke avijacije na položaje Islamske države u Iraku nastave, džihadista preti da će ista sudbina zadesiti i Stivena Sotlofa, drugog američkog novinara, koji se takođe pojavljuje na snimku.

Povodom pogubljenja sina na „Fejsbuku” se oglasila majka Džejmsa Folija, Dajana, koja je apelovala na ekstremiste Islamske države da poštede živote ostalih talaca jer „oni nemaju nikakav uticaj na politiku američke vlade u Iraku, Siriji ili bilo gde drugde na svetu”.

Ovo ipak nije prvi put da se Foli našao u zatočeništvu ekstremista – prvi put su ga 2011. trupe lojalne Muameru Gadafiju šest nedelja držale u pritvoru u Libiji. Kada je godinu dana kasnije nestao u Siriji, verovalo se da je pao u ruke vojske Bašara el Asada.

Nezanemarljiv aspekt snimka njegovog pogubljenja jeste da je njegov dželat po svoj prilici čovek kojem je engleski maternji jezik. Taj podatak je podigao pravu buru u Velikoj Britaniji i nagnao premijera Dejvida Kamerona da zbog toga najavi prekidanje godišnjeg odmora, a eksperti upozoravaju da su džihadisti koji na Bliski istok pristižu iz Ujedinjenog Kraljevstva među najsvirepijim.

„Tamo gledamo mnoge britanske borce koji sprovode direktne likvidacije ili nastupaju kao bombaši samoubice. Nažalost, oni su među najokrutnijim i najbezočnijim džihadistima”, ocenjuje za Bi-Bi-Si Širaz Maher iz londonskog Centra za proučavanje radikalnih pokreta.

On upozorava da iz snimka Folijeve egzekucije izbija nedvosmislena poruka da Islamska država neće oklevati da to učini ponovo ukoliko proceni da za to ima povoda. To je obrazac dejstvovanja, tvrdi Maher, koji je koristila i Al Kaida, pa treba očekivati napade na ciljeve u SAD i drugim zapadnim zemljama.

On upozorava da iz snimka Folijeve egzekucije izbija nedvosmislena poruka da Islamska država neće oklevati da to učini ponovo ukoliko proceni da za to ima povoda. To je obrazac dejstvovanja, tvrdi Maher, koji je koristila i Al Kaida, pa treba očekivati napade na ciljeve u SAD i drugim zapadnim zemljama.

Islamska zajednica u Velikoj Britaniji je pre nekog vremena započela akciju u kojoj svojim mlađim članovima, potencijalnim džihadistima na Bliskom istoku, objašnjava da koncept kalifata i nasilne metode kojima njegovi ideolozi pribegavaju – nema nikakve veze sa istinskim postulatima islama. Ovakve stavove razume najveći deo muslimanske zajednice na Ostrvu, ali oni koji ipak potpadnu pod uticaj verskih fanatika teško da se ikad vraćaju kući. Neodoljivoj privlačnosti ideje o formiranju kalifata nisu odolele ni devojke, pa „Gardijan” podseća na primer sestara bliznakinja iz Mančestera koje su se pridružile starijem bratu u borbama u Iraku.

Jedan drugi britanski musliman je za Bi-Bi-Si izjavio da u Velikoj Britaniji, gde je rođen i odrastao, prepoznaje „čisto zlo” i da bi se u nekadašnju domovinu vratio jedino da na Dauning stritu, Bakingemskoj palati i Tauer bridžu podigne „crnu zastavu islama”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend