22. jun 2016.

EFJ I IFJ: Neprihvatljivo hapšenje troje novinara u Turskoj

imageEvropska federacija novinara i Međunarodna federacija novinara najoštrije osuđuju hapšenje Sebnema Korura Fincancıja, predsednika Turske fondacije za ljudska prava, Erol Önderoğlu, novinarke Bianeta i saradnice Reportera bez granica i Ahmeta Nesina, novinara i književnika. Oni su uhapšeni zbog „terorističke propagande“, odnosno, zbog saradnje sa kurdskim dnevnim listom Özgür Gündem

Akcija solidarnosti traje od 3. maja – Svetskog dana slobode medija, i do sada se 37 turskih novinara i aktivista izmenilo u toj simboličnoj ulozi kourednika novina. Svih 37-ero je suočeno sa ozbiljnim optužbama.

“Novinarstvo nije kriminalno delo i ne pristajemo na ta hapšenja. Ljudi su se odazvali pozivu suda da bi odgovorili na pitanja i neprihvatljivo je da je sud odlučio da ih uhapsi“, saopšteno je iz Sindikata novinara Turske TGS.

“Raditi kao novinar ili glavni urednik i tako pokazati solidarnost ne može se smatrati terorističkom propagandom. Turske vlasti nedvosmisleno zloupotrebljavaju zakonodavstvo da bi utišali kritičare i borce za ljudska prava. Uhapšeni novinari moraju odmah biti pušteni. Turska radi protiv same sebe zatvarajući aktiviste za borbu za ljudska prava“, izjavio je Mogens Bliher Bjeregard, predsednik Evropske federacije novinara.

“Troje novinara treba smesta pustiti i odbaciti sve optužbe protiv njih. Njihov je jedini ‘zločin’ to što su ustali u obranu novinarskih sloboda i što su solidarni sa kolegama koji su stalno šikanirani, kojima se preti ili im se uteruje strah. Stojimo rame uz rame s našim kolegama u suprostavljanju ovom najnovijem napadu na slobodu medija“, rekao je Filip Leru, predsednik Međunarodne federacije novinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend