22. jun 2016.

Sudija kaznila Branku Đukić sa 30.000 dinara zbog nedolaska na ročište po tužbi Jasminke Kocijan

sudDirektorka TANJUG-a Branka Đukić drugi put nije došla na saslušanje po tužbi nekadašnje urednice ove agencije Jasminke Kocijan, za dokazivanje zlostavljanja na radu, zbog čega je kažnjena sa 30.000 dinara. Sudija Mirjana Grujić konstatovala je da se Branka Đukić kao odgovorno lice tuženog i zlostavljač, kako stoji u tužbi, već dva puta nije pojavila kao svedok dostavljajući lekarsko opravdanje iz Urgentnog centra u kom se navode iste zdravstvene smetnje koje se javljaju dan uoči ročišta

Uprkos tome što je advokat dostavio lekarsko opravdanje, sudija je donela rešenje o novčanom kažnjavanju koje će biti dostavljeno uz poziv za novo ročište.

Sledeće ročište za saslušanje zakazano je za 12. septembar u Višem sudu u Beogradu.

Suđenje je počelo u martu 2014. godine, kada je Jasminka Kocijan podnela tužbu. Pripremna ročišta prvo su odlagana zbog štrajka advokata, a jedno ročište nije održano zbog zahteva sudije da se utvrdi pravni status tuženog posle odluke Vlade Srbije o prestanku rada TANJUG-a.

Kocijan je 5. februara 2014. godine na društvenoj mreži Fejsbuk komentarisala akciju spasavanja zavejanih u Feketiću u kojoj je učestvovao premijer Aleksandar Vučić, tada prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Komentar u kom je napisala da Štab za vanredne situacije nije dao Crvenom krstu da spasava zavejane do dolaska Vučića objavila je dok je bila na bolovanju. Mogli su ga videti novinarkini prijatelji na toj društvenoj mreži, ali se brzo proširio internetom.

Kocijan je ranije rekla UNS-u da je nedelju dana po objavljivanju komentara dobila ponudu poslodavca za premeštaj na mesto „distributera u desku“, čime je izgubila uredničku poziciju. Dodala je da u Ugovoru o radu „ne postoji klauzula o zaštiti konkurencije, kao ni odredba o ponašanju na društvenim mrežama“.

Kocijan je u Tanjug došla u novembru 2012. godine na mesto urednika Multimedije.


Autor: D. B.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend