05. okt 2014.

EFJ: Odluka B92 o “Utisku nedelje” miriše na cenzuru

efjlogolarge2Evropska federacija novinara (EFJ) podržala je danas svoje članice u Srbiji – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) – koje protestuju zbog odluke menadžmenta RTV B92 da ukine emitovanje emisije “Utisak nedelje”.

EFJ navodi da se emisija “Utisak nedelje”, koju uređuje i vodi poznata novinarka Olja Bećković., emituje već 24-u godinu, i da je veoma popularna kod publike. “Smatra se za jedan od retkih programa koji kritički ispituju rad Vlade premijera Aleksandra Vučića”, navodi se u saopštenju Evropske federacije novinara.

Podsetivši da je Olja Bećković odbila ponudu menadžmenta B92 da se emisija preseli na kablovski kanal, EFJ prenosi i njenu izjavu da to nije ponuda već ultimatum.

„Ova ponuda ne može da bude samo ekonomska, i veoma miriše na cenzuru. Podržavamo odluku Olje Bećković da odbije ponudu da se emisija emituje na manje popularnom kanalu B92“, saopšteno je iz EFJ.

U saopštenju se podseća da je NUNS organizovao tihi protest u kojem je učestvovalo više od 300 novinara i javnih ličnosti ispred zgrade B92, i da je UNS pokrenuo onlajn peticiju sa zahtevom da se “Utisak nedelje” vrati na glavni kanal B92. SINOS je takođe javno protestovao protiv odluke B92.

EFJ podseća da je nedavno otkazana politička emisija Studija B, kao i na to da su pojedini web portali zbog kritika vlasti bili mete hakerskih napada.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend