02. apr 2015.

Emitovanje „Parova“ zabranjeno na 24 časa

Savet Regulatornog tela za elektronske medije privremeno je zabranio emitovanje rijaliti programa „Parovi“ na televiziji „Hepi“ zbog, kako je saopšteno, emitovanja sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika

Zabrana je doneta na sednici REM zakazanoj po hitnom postupku kojoj je, kako se navodi, po ovlašćenju prisustvovao i glavni urednik televizije Hepi Milomir Marić, prenosi Tanjug.

Zabrana će trajati 24 časa i stupa na snagu od 3. aprila u 20 časova.

Mera zabrane emitovanja rijaliti programa „Parovi“ odnosi se i na prikazivanje na internetu.

Televiziji Hepi je u skladu sa zakonom naloženo da obustavi emitovanje programa „Parovi“ zbog učinjene naročito teške povrede člana 28 Zakona o elektronskim medijima, saopštio je REM.

Prilikom izricanja mere, Savet je uzeo u obzir da je televiziji Hepi zbog istog programa prethodno već izrečena mera upozorenja, a imajući u vidu povećani stepen odgovornosti televizije Hepi kao nacionalnog emitera, stepen ugrožavanja maloletnika, kao i elemente pornografije.

Toj televiziji je, dodaje se, naloženo koje mere treba da preduzme u cilju otklanjanja povreda zakona.

REM, kako se navodi, prema važećim zakonima, nijednom mediju pa ni televiziji Hepi ne može da izrekne direktnu finansijsku kaznu.

Podseća se, međutim, da je u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima, podneto 14 prekršajnih prijava protiv te televizije za šta im prekršajni sud u zakonom predviđenom postupku može izreći maksimalnu kaznu od 14 miliona dinara kao pravnom licu, kao i maksimalnu kaznu od 1.400.000 dinara odgovornom licu.

Dodaje se i da će to regulatorno telo za elektronske medije nastaviti da se stara da programski sadržaji koji mogu da naškode fizičkom, moralnom ili mentalnom razvoju maloletnika ne budu dostupni putem usluge radija i televizijskog emitovanja, kao i da podstiče medije da organizuju stalnu unutrašnju kontrolu sadržaja sa stanovišta zaštite maloletnika.

O tome je, kako se navodi, na sastanku razgovarano i sa glavnim urednikom televizijeHepi Milomirom Marićem.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend