02. apr 2015.

Studio B na prodaju

StudioBGradska televizija Studio B biće privatizovana po modelu prodaje kapitala i javnog prikupljanja ponuda s javnim nadmetanjem. U postupku privatizacije biće prodat celokupni kapital koji Grad ima u tom preduzeću. Ovu odluku doneli su odbornici Skupštine grada na sednici. Objašnjavajući ovakav potez, Goran Vesić, gradski menadžer, rekao je da je „prodaja u skladu sa zakonom, jer lokalne samouprave ne mogu biti vlasnici medija“

Odbornik DS Zoran Alimpić, pozivajući se na Ustav, naglasio je da „zakon ne brani da Grad ima svoju televiziju ili novine“.

– Prema Zakonu o glavnom gradu Beograd može da osnuje televiziju, radio i novine, i druga sredstva javnog informisanja. Studio B je uvek bio sastavni deo javnog sistema, a sada se javila potreba da se proda, rekao je Alimpić i dodao da ne vidi svrhu prodavanja televizije koja je prema njegovom mišljenju već privatna, „jer je mnogi zovu Studio Bot i NTV – Naprednjačka televizija“.

Aleksandra Hristić, odbornica Nove stranke, izrazila je zabrinutost zbog firmi koje su do sada pokazale interesovanje za vlasništvom nad Studijom B. Do sada su dostavljena dva pisma zainteresovanih kupaca od kojih je prvi CTC Unit iz Beograda, koji se, prema rečima Hristićeve, bavi prodajom čamaca, lustera i stanova.

– Drugi zainteresovani kupac je kompanija Gama sistem Zuce, čiji račun je u blokadi od 2011. godine. Posle toga nema nikakve priče o njima, pa se postavlja pitanje kako je moguće da su ušli u javno nadmetanje – istakla je Hristićeva.

U Odluci o privatizaciji Studija B stoji još da je Grad 2007. godine izneo razloge zbog kojih bi ova televizija trebalo da ostane u statusu javnog preduzeća ili da postane ustanova radiodifuznog servisa Grada Beograda i da bi privatizacija trebalo da bude obustavljena.

Odbornici su usvojili izmene i dopune odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, po kojima će smanjenje doprinosa u gradskim opštinama Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Barajevo, Grocka, Sopot i Surčin iznositi do 24 odsto. Jedna od usvojenih tačaka jeste i umanjenje naknade za 60 odsto za investitore koji ostvare pravo da zaključe ugovor sa Direkcijom o regulisanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Na sednici usvojeni su i Predlog plana detaljne regulacije sanitarne deponije Vinča, Predlog rešenja o podizanju spomenika Momčilu Gavriću, najmlađem vojniku u Prvom svetskom ratu, i Predlog odluke o podizanju biste slikaru Pavlu Nikitoviću Niku, kao i predlozi rešenja o imenovanju 14 zamenika gradskog pravobranioca.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend